Powered by Jasper Roberts - Blog

8/26/2010

Racuchy ze śliwkami





Przepis niebywale prosty. Zamiast śliwek można użyć jabłek, malin albo borówek. Ponieważ nastał sezon na śliwki ja polecam właśnie te owoce.

pół kg śliwek węgierek
pół litra kwaśnego mleka

3 szklanki mąki
łyżeczka proszku do pieczenia
2 jajka

5 łyżek cukru
cukier puder i waniliowy do posypania

Śliwki umyć, usunąć pestki i pokroić. W misce wymieszać jajka z mlekiem, dodać mąkę, proszek do pieczenia, cukier i śliwki. Na patelni kłaść porcje ciasta i smażyć na rumiano z obu stron. Gdy racuchy przestygną posypać je cukrem waniliowym zmieszanym z cukrem pudrem.

1 komentarz:

  1. Anonimowy8/24/2011

    zazdroszczę dobrej patelni bo na mojej upiec tak lejące ciasto jest niemożliwością:(

    OdpowiedzUsuń