Przepis niebywale prosty. Zamiast śliwek można użyć jabłek, malin albo borówek. Ponieważ nastał sezon na śliwki ja polecam właśnie te owoce.
pół kg śliwek węgierek
pół litra kwaśnego mleka
3 szklanki mąki
łyżeczka proszku do pieczenia
2 jajka
5 łyżek cukru
cukier puder i waniliowy do posypania
pół litra kwaśnego mleka
3 szklanki mąki
łyżeczka proszku do pieczenia
2 jajka
5 łyżek cukru
cukier puder i waniliowy do posypania
Śliwki umyć, usunąć pestki i pokroić. W misce wymieszać jajka z mlekiem, dodać mąkę, proszek do pieczenia, cukier i śliwki. Na patelni kłaść porcje ciasta i smażyć na rumiano z obu stron. Gdy racuchy przestygną posypać je cukrem waniliowym zmieszanym z cukrem pudrem.
zazdroszczę dobrej patelni bo na mojej upiec tak lejące ciasto jest niemożliwością:(
OdpowiedzUsuń