Powered by Jasper Roberts - Blog

7/31/2012

Makaron z kurkami i łososiem







Już jutro wyjeżdżam na upragnione i dłuuugo wyczekiwane wakacje! Będzie to przerwa również od gotowania, dlatego dzisiaj miałam wyjątkową ochotę przyrządzić coś dobrego. Ostatnio na moim blogu królowały desery, dzisiaj czas na kompletną odmianę - makaron z łososiem i kurkami. Sam łosoś został najpierw "zgrillowany", a później pocięty na małe kawałki. Oprócz kurek, w makaronie towarzyszą mu kapary, oliwki, parmezan i aromatyczne zioła.


około 400 g świeżych kurek
filet łososia ze skórą
250 ml śmietany 18%
2 żółtka
pół szklanki świeżo startego parmezanu
2-3 łyżki czarnych oliwek
1 łyżka kaparów
1 ząbek czosnku
1 nieduża cebula
rozmaryn
tymianek
estragon
ulubiony makaron
s&p


Filet umyć, wysuszyć i posypać solą i pieprzem. Na patelnię grillową wlać odrobinę oliwy i smażyć łososia około 15 minut. Powinien nabrać jasnoróżowej barwy. Przełożyć na talerz i odstawić. Kurki dokładnie opłukać, cebulę pokroić w kostkę. Grzyby i cebulę podsmażyć na oliwie. Wlać śmietanę i wbić żółtka, podgrzać chwilę na małym ogniu aby sos zgęstniał *. Dodać oliwki, kapary, czosnek i zioła. Na końcu dodać kawałki łososia, doprawić solą i pieprzem, posypać parmezanem. Pokropić sokiem z cytryny. Podawać z makaronem.




*Uwaga! Trzeba pilnować aby żółtka całkowicie się nie ścięły.

7/23/2012

Sernik z jagodami









Jagody i arbuzy to moje ulubione owoce w tym sezonie. Arbuzów używam głównie do różnych sałatek, ale jagody (w tym roku są wyjątkowo dobre) trafiają zazwyczaj do ciast. Chociażby takich, jak dzisiejszy sernik. Jest bardzo klasyczny, bez wielkich odstępstw od tradycyjnych sernikowych przepisów, ale jego kremowa konsystencja i sezonowe owoce sprawiają, że trudno mu się oprzeć.

Żółtka utrzeć z cukrem pudrem. Dodawać stopniowo ser ciągle miksując. Wsypać budyń, cukier waniliowy, wlać mleko, dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywno i dodać do masy serowej. Za pomocą łyżki delikatnie wymieszać. Formę do pieczenia (22cm) wyłożyć papierem, wylać do niej masę a na wierzch wsypać jagody, piec w 160 stopniach przez 1,5 godziny. Po wystudzeniu włożyć do lodówki aby stężał.



7/19/2012

Ciasto z kokosowym kremem i brzoskwiniami







Jadę na wakacje! Ale jeszcze nie teraz. Teraz robię ciasto. Z kremem kokosowym i brzoskwiniami. Przepis na krem pochodzi z Kwestii Smaku - jest naprawdę świetny i zgodzi się z tym każdy, niezależnie od tego czy też jest fanatykiem mleka kokosowego. Reszta to już pomysł własny. Biszkopt jest bardzo puszysty, nasączony sokiem z brzoskwini i likierem cointreau (na pewno można wykorzystać też jakiś inny, zbliżony w smaku alkohol). Trzecia warstwa jest brzoskwiniowa - można do niej użyć zarówno świeżych brzoskwiń jak i takich z puszki.

Biszkopt:

200 g miękkiego masła
200 g mąki
5 jajek
200 cukru
łyżeczka proszku do pieczenia

Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno. Masło utrzeć z cukrem.Dodawać po jednym żółtku stale miksując masę. Przesiać mąkę z proszkiem i na końcu dodać pianę z białek, delikatnie wymieszać. Formę (20-22cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać masę i piec 35-40 minut w 170 stopniach. Po wystudzeniu, przekroić biszkopt na trzy części.

Krem:

puszka (400ml) mleka kokosowego
szklanka cukru
500 g serka mascarpone
250 g serka śmietankowego (typu creame cheese)

Do garnka wlać mleko kokosowe, wsypać cukier i mieszając podgrzewać aż cukier się rozpuści. Gotować na średnim ogniu przez około pół godziny lub dłużej, do czasu aż powstanie gęsty syrop. Wystudzić i połączyć z serkami.

5-6 brzoskwiń z puszki lub świeżych
5 łyżek likieru cointreau

Świeże brzoskwinie obrać, pokroić na kawałki, wrzucić do garnka, dodać 2 łyżki cukru. Gotować aż zmiękną i puszczą sok. Przecedzić przez sitko, sok wlać do szklanki i zostawić do nasączenia biszkoptu. W przypadku brzoskwiń z puszki, wyjąć z zalewy owoce, pokroić. Sok lub zalewę wymieszać z 4 łyżkami likieru i nasączyć blaty biszkoptu.

Dolny biszkopt nasączyć, posmarować połową brzoskwiń i wyłożyć 1/3 ilość masy mascarpone i przykryć drugim  krążkiem. Skropić go 1/3 nasączenia, ułożyć resztę brzoskwiń i 1/3 masy. Przykryć ostatnim krążkiem, skropić go resztą nasączenia. Wierzch i boki pokryć ostatnią częścią masy.


7/11/2012

Penne ze szpinakiem, gorgonzolą i orzechami włoskimi




 



Dzieci w większości go nie cierpią, dla wielu z nich później zostaje tak zwanym "acquired taste", ale ja chyba zawsze lubiłam szpinak. Szczególnie świeży! Z dużą ilością sera (ja użyłam gorgonzoli i parmezanu), makaronem penne, czosnkiem i orzechami tworzy bardzo aromatyczne połączenie.
A Wy? Lubiliście szpinak jako dzieci?

250 g młodego szpinaku
makaron penne (ilość wg uznania)
ser gorgonzola
parmezan
pół szklanki śmietany kremówki
100 ml jogurtu naturalnego gęstego
 garść orzechów włoskich 
ząbek czosnku
s&p

Szpinak dokładnie umyć, osuszyć i usmażyć na patelni z odrobiną oliwy. Wlać śmietanę i jogurt, dodać czosnek. Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu, odcedzić i wrzucić na patelnię, wymieszać makaron ze szpinakiem, dodać starty parmezan i gorgonzolę, doprawić pieprzem i solą. Na końcu posypać orzechami włoskimi.





7/08/2012

Sernik na zimno z mascarpone, truskawkami i jagodami








W samym środku upalnego lata, kiedy wszyscy usiłują jakoś się ochłodzić, uruchamianie piekarnika nie jest raczej mile widzianym pomysłem. Dlatego dzisiejszy sernik na zimno i bez pieczenia powinien przypaść do gustu. Gęsto udekorowany świeżymi truskawkami i jagodami wygląda obłędnie. Przygotowanie go nie wymaga wiele wysiłku; jest kremowy i słodki, a owocowa galaretka świetnie równoważy smak całego sernika.

500 g sera mascarpone
100 g sera śmietankowego typu cream cheese
250 ml śmietany kremówki
50 g cukru pudru
50 g białej czekolady
2 łyżeczki żelatyny
2 galaretki, (np. z owoców leśnych, malinowe, truskawkowe)
świeże jagody i truskawki ( ilość wg uznania)

Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody. Odstawić żeby wystygła. Śmietanę kremówkę ubić z cukrem na sztywno. Rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej. Śmietanę połączyć z serkami, wlać wystudzoną czekoladę i żelatynę. Wymieszać dokładnie. Wrzucić jagody i przelać masę do tortownicy (20cm). Włożyć do lodówki na około 30 minut. W międzyczasie przygotować galaretki wg instrukcji na opakowaniu. Na wierzchu sernika poukładać truskawki i jagody. Zalać galaretką i włożyć do lodówki.


7/05/2012

Krewetki z makaronem soba, pomidorami i chilli






To jeden z moich ulubionych przepisów. Czas przygotowania tej potrawy wynosi jakieś piętnaście minut, jest  zdrowa i prosta. Chilli, kolendra i pomidory podkręcają smak krewetek. Ja uwielbiam makaron, więc naturalnie posłużył on jako dodatek.

świeże krewetki tygrysie
papryczka chilli
pół pęczka kolendry
około 1 cm świeżego imbiru
2 łyżki sosu sojowego
mała czerwona cebula
ząbek czosnku
2 średniej wielkości pomidory
łyżka keczupu
łyżeczka cukru brązowego
makaron soba*

Na rozgrzaną patelnię lub wok wlać olej, wrzucić krewetki i pokrojona w kostkę cebulę. Smażyć do momentu aż krewetki nabiorą różowego koloru. Wlać sos sojowy, pokrojone drobno chilli i imbir. Dodać pomidory i dusić około 10-15 minut aż pomidory rozpadną się i powstanie sos. Doprawić cukrem, solą i keczupem. Podawać z makaronem lub jeśli wolicie ryżem/grzankami.




lub inny ulubiony makaron