Powered by Jasper Roberts - Blog

7/19/2012

Ciasto z kokosowym kremem i brzoskwiniami







Jadę na wakacje! Ale jeszcze nie teraz. Teraz robię ciasto. Z kremem kokosowym i brzoskwiniami. Przepis na krem pochodzi z Kwestii Smaku - jest naprawdę świetny i zgodzi się z tym każdy, niezależnie od tego czy też jest fanatykiem mleka kokosowego. Reszta to już pomysł własny. Biszkopt jest bardzo puszysty, nasączony sokiem z brzoskwini i likierem cointreau (na pewno można wykorzystać też jakiś inny, zbliżony w smaku alkohol). Trzecia warstwa jest brzoskwiniowa - można do niej użyć zarówno świeżych brzoskwiń jak i takich z puszki.

Biszkopt:

200 g miękkiego masła
200 g mąki
5 jajek
200 cukru
łyżeczka proszku do pieczenia

Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno. Masło utrzeć z cukrem.Dodawać po jednym żółtku stale miksując masę. Przesiać mąkę z proszkiem i na końcu dodać pianę z białek, delikatnie wymieszać. Formę (20-22cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać masę i piec 35-40 minut w 170 stopniach. Po wystudzeniu, przekroić biszkopt na trzy części.

Krem:

puszka (400ml) mleka kokosowego
szklanka cukru
500 g serka mascarpone
250 g serka śmietankowego (typu creame cheese)

Do garnka wlać mleko kokosowe, wsypać cukier i mieszając podgrzewać aż cukier się rozpuści. Gotować na średnim ogniu przez około pół godziny lub dłużej, do czasu aż powstanie gęsty syrop. Wystudzić i połączyć z serkami.

5-6 brzoskwiń z puszki lub świeżych
5 łyżek likieru cointreau

Świeże brzoskwinie obrać, pokroić na kawałki, wrzucić do garnka, dodać 2 łyżki cukru. Gotować aż zmiękną i puszczą sok. Przecedzić przez sitko, sok wlać do szklanki i zostawić do nasączenia biszkoptu. W przypadku brzoskwiń z puszki, wyjąć z zalewy owoce, pokroić. Sok lub zalewę wymieszać z 4 łyżkami likieru i nasączyć blaty biszkoptu.

Dolny biszkopt nasączyć, posmarować połową brzoskwiń i wyłożyć 1/3 ilość masy mascarpone i przykryć drugim  krążkiem. Skropić go 1/3 nasączenia, ułożyć resztę brzoskwiń i 1/3 masy. Przykryć ostatnim krążkiem, skropić go resztą nasączenia. Wierzch i boki pokryć ostatnią częścią masy.


8 komentarzy:

  1. Fantastyczne, podoba mi się połączenie kokosa i brzoskwiniami. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Pięknie ozdobiony:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Idealne połączenie :D Cudownie wygląda.

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetny jest, może wypróbuję na jakieś święto :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Fantastyczne to ciacho! Robiłam ciut podobne, tylko ono było z ananasami. Z brzoskwinią brzmi i wygląda pysznie:)
    Pozdrowienia.

    OdpowiedzUsuń
  6. piękne i wykwintne to ciasto. Podoba mi się wyjątkowo. Brzoskwinia daje letniego posmaku. Pycha. Miłych wakacji.
    Pozdrawiam
    Monika

    OdpowiedzUsuń
  7. Madzia7/20/2012

    Na pewno smakuje niesamowicie, ale mi najbardziej podoba się jak pięknie udekorowałaś to ciasto, Pat:))
    Pozdrawiam:)
    Magda

    OdpowiedzUsuń