Ten bardzo oryginalnie wyglądający cynamonowy chlebek zobaczyłam jakiś czas temu na blogu Joy the Baker. Przyznam, że nie wiem czemu autorka nazwała go chlebem, bo tak naprawdę zdecydowanie więcej wspólnego ma z ciastem, ale najważniejsze jest to, że przepis jest świetny. To drożdżowe, puszyste ciasto jest wystarczająco słodkie żeby jeść je samo, bez żadnych dodatków, a do tego bardzo łatwo się je robi. Szczegółowe instrukcje przyrządzania tego ciasta/chleba znajdują się na blogu autorki przepisu. Ja do nadzienia zamiast gałki muszkatołowej dodałam kardamon, zmieniłam też trochę proporcje masła. Ciasto wygląda świetnie. Gorąco polecam.
2 i 3/4 szklanki mąki
1/4 szklanki cukru
saszetka drożdży (7g)
około 60 g roztopionego masła
2 jajka
pół łyżeczki soli
1/3 szklanki mleka
1/4 szklanki wody
cukier waniliowy lub esencja
Do miski wsypać 2 szklanki mąki, cukier, drożdże, sól. W rondelku rozpuścić masło, dolać mleko i wodę, przestudzić. Płynne składniki wlać do suchych i wymieszać za pomocą miksera. Dodać jajka i resztę mąki. Gdy składniki się połączą, a ciasto nie będzie przywierało do brzegów miski, przykryć ścierką lub folią i odstawić w ciepłe miejsce na około godzinę. Ciasto powinno urosnąć.
Cynamon, kardamon i cukier wymieszać w misce, rozpuścić masło. Ciasto rozwałkować (najlepiej jeśli będzie miało prostokątny kształt). Posmarować roztopionym masłem i posypać mieszanką. Pociąć na paski, nałożyć je na siebie i przeciąć na 6 części. Prostokątną formę* wyłożyć papierem, ułożyć części ciasta warstwami do góry. Piec w 180 stopniach przez 35 minut.
*moja forma miała około 30 cm długości i 12 szerokości