Powered by Jasper Roberts - Blog

9/18/2011

Puszyste ciasto z jabłkami i brandy








Okres między końcem lata, a początkiem jesieni to najlepsza pora dla jabłek. Sezon na antonówki już trwa, więc postanowiłam je wykorzystać. Dzisiejsze ciasto jest bardzo łatwe w przyrządzeniu, a oferuje smaczne i dobrze dobrane połączenie smaków. Jabłka maczane w brandy z cukrem waniliowym i goździkami sprawią, że ciężko będzie nie pokusić się o dokładkę.

200 g mąki
szklanka cukru brązowego
200 g masła
3 jajka
łyżeczka proszku do pieczenia

około 6 jabłek antonówek
3 łyżki brandy
opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
około 3 łyżek soku z cytryny
5 goździków

Jabłka obrać, pokroić na ósemki, usunąć gniazda nasienne. Do miski wlać alkohol i sok z cytryny, wrzucić jabłka, posypać cukrem waniliowym, dodać goździki i wymieszać. W międzyczasie przygotować ciasto.
Miękkie masło utrzeć za pomocą miksera z cukrem. Dodać jajka, dobrze wymieszać. Wsypać mąkę i proszek do pieczenia. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, wlać masę i na wierzchu ułożyć jabłka. Piec w 180 stopniach przez 40-50 minut. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.



15 komentarzy:

  1. To także moje ulubione jabłka. Świetne ciasto, z chęcią wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  2. To po prostu musi być świetne! Taki mix smaków to coś dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Extra wygląda do tego nie skomplikowane i składniki, które zawsze mam pod ręką. Przepis zapisany :)

    OdpowiedzUsuń
  4. połączenia z brandy jeszcze nie próbowałam ;) Wypróbuję tymczasem u mnie czas na tradycyjny jabłecznik.
    Pozdrawiam
    A.

    OdpowiedzUsuń
  5. Brandy - no, no! :))

    OdpowiedzUsuń
  6. Ech, tesknie za antonowkami... Ciasto wyglada cudownie, a dodatek brandy bardzo intrygujacy!

    OdpowiedzUsuń
  7. Kusząca propozycja... Nie mam niestety antonówek, ale za to cierpię na nadmiar innych jabłek, więc może wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ciasto na pewno jest przepyszne:) uwielbiam wypieki z antonówkami

    OdpowiedzUsuń
  9. Idealne ciasto ze świetnymi dodatkami!

    OdpowiedzUsuń
  10. jablka i brandy... mmmm....
    poza sypana szarlotka to chyba najprostsze ciasto jakie widzialam... genialne!!!

    OdpowiedzUsuń
  11. ależ wygląda obłędnie! smakuje pewnie jeszcze lepiej! :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Wygląda bardzo smacznie! A co zrobiłaś z resztą brandy, Pat?;p

    OdpowiedzUsuń
  13. Czeka na następne dania... :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Bardzo jestem ciekawa takiego połączenia. Jabłka się lubią z alkoholem (calvados), myślę, że w cieście z brandy na pewno się polubią :)

    OdpowiedzUsuń