Powered by Jasper Roberts - Blog

10/29/2012

Babeczki ze świeżą żurawiną








Sezon na żurawinę trwa. Jest on zwykle bardzo krótki, dlatego niewybaczalne by było wcale go nie wykorzystać. I stąd właśnie dzisiejsze babeczki. Świeża żurawina jest trochę cierpka w smaku, dlatego zrównoważyłam to słodką, lukrową polewą (dodatkowo, jej żółty kolor bardzo ładnie prezentuje się z żurawinowymi czerwonymi "kropkami").

PS: Już niedługo na LAoaP - prawdziwy francuski klasyk! Stay tuned!

3 jajka
3/4 szklanki cukru

2 szklanki mąki pszennej
200 g miękkiego masła
łyżeczka proszku do pieczenia

wanilia

pół szklanki mleka
3 łyżki soku z cytryny + skórka
100 g świeżej żurawiny

 Polewa:
sok z połowy cytryny
około 5 łyżek cukru pudru
żółty barwnik (opcjonalnie)

Za pomocą miksera utrzeć masło z cukrem, dodać jajka i wanilię. Wlać mleko, sok z cytryny , wsypać mąkę i proszek do pieczenia, dodać skórkę, żurawinę i dokładnie wymieszać. Nakładać masę do foremek. Piec w 180 stopniach przez 30 minut. W międzyczasie przygotować polewę. Wycisnąć sok z cytryny, dodawać partiami cukier puder, mieszać. Jeśli lukier będzie zbyt rzadki wsypać więcej cukru.

13 komentarzy:

  1. Cudne! :) I muszą smakować równie pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Anonimowy10/29/2012

    podobują mi się takie w wersji mini

    OdpowiedzUsuń
  3. Lubię żurawinową cierpkość :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Te babeczki sa urocze! A i polewa musi smakowac wybornie.

    OdpowiedzUsuń
  5. Koniecznie najwyższy czas skorzystać z żurawiny, bo jest jeszcze dostępna :-)
    Pozdrawiam serdecznie!

    Basia

    OdpowiedzUsuń
  6. Mmm, ale pięknie wyglądają!

    OdpowiedzUsuń
  7. Prześliczne!I apetyczne..
    ps. 3 raz próbuję pokonać rysunkową weryfikację!

    OdpowiedzUsuń
  8. dobre:D wszędzie prawie widzę wigilijny klimat, a tutaj jakoś wielkanocny :P wyglądają bosko!

    OdpowiedzUsuń
  9. obłędnie sie prezentują!!! pychotki ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Jejku,jakie one są śliczne! Po prostu rewelacja. Piekne zdjęcia. :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Dzięki za podpowiedź co zrobić ze świeżą żurawiną. :)
    Pozdrawiam
    A.

    OdpowiedzUsuń
  12. Cudne babeczki, mam podobną formę :)). I dodatek świeżych żurawin jest super.

    OdpowiedzUsuń
  13. Żurawina zobowiązuje, uroczy efekt! :)

    OdpowiedzUsuń