Zaczęła się jesień. Dla mnie oznacza to, że najwyższy czas zacząć wykorzystywać sezonowe owoce i warzywa. Dzisiaj kupiłam pierwszą w tym roku dynię, która pewnie niedługo pojawi się w jakimś poście. Tymczasem postanowiłam rozpocząć jesień na słodko - ciastem ze śliwkami, zmielonymi migdałami i cynamonem.
230 g mąki
100 g płatków migdałowych
5 jajek
5 łyżek śmietany kremówki
175 g masła
200 g cukru
pół łyżeczki proszku do pieczenia
Śliwki umyć, przekroić na pół i usunąć pestki. Posypać cukrem i cynamonem. Masło rozpuścić, gdy wystygnie dodać śmietankę. Jajka utrzeć z cukrem, wlać masło z kremówką, wymieszać. Płatki migdałowe zetrzeć w blenderze dodać do masy, wsypać mąkę i proszek do pieczenia. Na wierzch ułożyć śliwki. Piec godzinę w 170 stopniach.
Love affair on a plate wkracza w XXI wiek i jest już na fb!
Śliwki umyć, przekroić na pół i usunąć pestki. Posypać cukrem i cynamonem. Masło rozpuścić, gdy wystygnie dodać śmietankę. Jajka utrzeć z cukrem, wlać masło z kremówką, wymieszać. Płatki migdałowe zetrzeć w blenderze dodać do masy, wsypać mąkę i proszek do pieczenia. Na wierzch ułożyć śliwki. Piec godzinę w 170 stopniach.
Love affair on a plate wkracza w XXI wiek i jest już na fb!
to musi być wspaniałe, wilgotne ciasto... jeśli uda mi się je zmodyfikować zrobię niebawem :D
OdpowiedzUsuńzapieczone na cieście śliwki są trochę retro, bardzo je lubię
OdpowiedzUsuńKusi bardzo! :)
OdpowiedzUsuńWspaniałe, mega apetyczne, jesienne ciacho. :-)
OdpowiedzUsuńBardzo jesienne, bardzo domowe...
OdpowiedzUsuńAle puszyste! Pyszności.
OdpowiedzUsuńPiękne, puszyste ciasto. Podoba mi się:)
OdpowiedzUsuńjakie rewelacyjne! <3 pachnie..domem i ciepłem :)
OdpowiedzUsuńprzy okazji zapraszam do mojej pierwszej akcji :)
Więcej na blogu
zielonakuchnia.blogspot.com
Och, strasznie to ciasto kuszące! Chętnie bym spróbowała. Porywam przepis!:))
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
Magda:)