Powered by Jasper Roberts - Blog

10/15/2012

Kruche ciasto ze śliwkami i figami








Ciasto ze śliwkami pojawiło się tutaj niedawno, ale dzisiejsze jest absolutnie, zupełnie inne! Ciasto, które widzicie dzisiaj jest kruche, są w nim świeże figi o bardzo wyrazistym, słodkim smaku, a kratka z ciasta sprawia, że prezentuje się wyjątkowo ładnie. Bardzo lubię śliwki o tej porze roku, dlatego za jakiś czas powinny pojawić się tutaj znowu - tym razem nie na słodko, a w wersji trochę bardziej wytrawnej.

Kruche ciasto:

3 szklanki mąki
250 g masła
2 jajka
opakowanie cukru waniliowego
5 łyżek cukru pudru

Z podanych składników zagnieść ciasto i włożyć na godzinę do lodówki. 
Śliwki i figi umyć. Ze śliwek usunąć pestki, owoce pokroić. Dodać cynamon, kardamon i cukier brązowy, wymieszać. Ciasto wyjąć z lodówki i podzielić na dwie równe części. Wylepić spód i brzegi formy, dodać owoce i na wierzchu z pozostałego ciasta ułożyć kratkę. Piec w 180 stopniach przez godzinę.


13 komentarzy:

  1. Bardzo kusisz tym ciachem!

    OdpowiedzUsuń
  2. sliwki i figi - to polaczenie musi byc pyszne!!!!

    OdpowiedzUsuń
  3. jeszcze nigdy nie jadłam ciasta z figami, jestem bardzo ciekawa jak smakuje...

    OdpowiedzUsuń
  4. Cóż to za ładne kwiecie :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Ślicznie wygląda!:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Przepiękne ciasto :) Z figami zjem wszystko - świeże są obłędne.

    OdpowiedzUsuń
  7. pierwsze zdjęcie jest fantastyczne.

    bardzo podoba mi się połączenie śliwek i figi, chociaż nigdy nie jadłam fig ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ale apetycznie wygląda! :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Cudowne kolory. Ale bym zjadła :)).

    OdpowiedzUsuń
  10. cudne - do tej pory figi u mnie głównie w wersji solowej, ale nie mogę się doczekać, kiedy je połączę ze śliwkami wg Twojego przepisu :))

    OdpowiedzUsuń
  11. piękne zdjęcia i pyszne ciacho:)
    <3 POZDRAWIAM!

    OdpowiedzUsuń