Pieczone udka kurczaka, które widzicie powyżej, powstały spontanicznie kiedy miałam ochotę wykorzystać tegoroczne śliwki do czegoś innego niż kolejny deser. Połączenie śliwek z korzennymi przyprawami oraz sosem sojowym, sprawia, że udka smakują trochę orientalnie. Szynka parmeńska jest zawsze mile widziana - owinięta wokół udek robi się bardzo chrupiąca podczas pieczenia.
Przy okazji przypominam, że Love Affair on a Plate od niedawna jest na Facebooku. Zapraszam do "lubienia"!
plasterki szynki podsuszanej (np. parmeńska, prosciutto)
świeży tymianek
sos sojowy
1 kg śliwek
łyżka czerwonego octu winnego
łyżka miodu
1 anyż gwiazdkowy
3 goździki
1 czerwona cebula
szczypta imbiru i soli
pół łyżeczki cynamonu
5 łyżek brązowego cukru
kilka kropel soku z limonki
Udka umyć i osuszyć. Owinąć szynką. Umieścić w naczyniu do pieczenia. Podlać oliwą, sosem sojowym i posypać tymiankiem. Wstawić do pieczenia na 40 minut w temperaturze 180 stopni. W międzyczasie przygotować śliwki.Umyć, przekroić na pół i usunąć z nich pestki. Na patelni rozgrzać masło, wrzucić śliwki i pokrojoną w piórka cebulę, anyż, goździki i cukier. Smażyć aż staną się miękkie a cukier zacznie się karmelizować. Wlać ocet, miód i sok z limonki. Doprawić imbirem i solą. Kurczaka wyjąć z piekarnika i dodać śliwki. Zapiekać razem jeszcze 20 minut.
Uwielbiam połączenie owoców z kurczakiem :)
OdpowiedzUsuńCzęsto wybieram klasyczne połączenia mięsa i owoców /żurawina do mięs wszelakich , schab ze śliwka , kurczak z pieczonym jabłkiem , kaczka z pomarańczami i tak dalej /... Twój pomysł na śliwy do kurczaka bardzo mi się podoba...
OdpowiedzUsuńPRZE-PIĘ-KNE zdjęcia i kolory. Aromat bije z nich nawet przez monitor! :)
OdpowiedzUsuńChoc mieso + owoce to nie calkiem moja bajka, musze przyznac, ze twoje spontaniczne udka wygladaja bosko!
OdpowiedzUsuńmm.. narobiłaś mi na nie apetytu:)
OdpowiedzUsuństrasznie lubię połączenie mięsa i słodkich smaków;)
Ale pyszne ;) Wydrukowałam już przepis! ;)
OdpowiedzUsuńpiękne zdjęcia i przepis bardzo ciekawy, jeszcze kurczaka ze śliwkami nie próbowałam:) pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńZnakomicie to wygląda :D
OdpowiedzUsuńPalce lizać! Wygląda niesamowicie:)) Bardzo ładnie prezentują się udka razem z tą szynką:))
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
Magda