Powered by Jasper Roberts - Blog

10/19/2012

Ciasto z dynią Hokkaido, ananasem i limonkową polewą









Przed ostatnim ciastem śliwkowym zapowiedziałam deser z dyni (póki co, październik na Love Affair on a Plate oferuje na przemian śliwki i dynie!), ale dopiero dzisiaj miałam okazję go przygotować. Dynia Hokkaido jest zwykle bardzo mała, ale do tego przepisu w zupełności wystarczy jedna. Ciasto, dla ożywienia smaku, zawiera też ananasa, a jego całość dopełnia limonkowa polewa.

Przy okazji przypominam, że Love Affair on a Plate od niedawna jest na Facebooku. Zapraszam do "lubienia"!


300 g mąki
3 jajka
1 nieduża marchewka drobno starta
150 ml oleju z orzechów ziemnych*
około 200 g dyni drobno startej
szklanka cukru
łyżeczka cynamonu
3-4 plastry ananasa
50 g orzechów włoskich
pół łyżeczki sody
pół łyżeczki proszku do pieczenia


Limonkowa polewa  z tego przepisu

Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Wlać olej ciągle miksując. Dodać marchewkę, dynie i drobno pokrojonego ananasa. Wsypać mąkę z proszkiem i sodą, cynamon i orzechy. Masę wlać do formy i piec przez godzinę w 170 stopniach. Po wystudzeniu na ciasto wylać polewę.



*można zastąpić olejem roślinnym

16 komentarzy:

  1. Piękne zdjęcia. I ciasto piękne. I zapewne pyszne. Miłego dnia!

    OdpowiedzUsuń
  2. Zdjęcia przepiękne! Wrzucę przepis do zakładek, chętnie je upiekę na dniach;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Śliczne, urocze i zaskakujące. :)
    Pozdrawiam
    Anuszka

    OdpowiedzUsuń
  4. musi byc pyszne, a wyglada pieknie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. mm! a mi dyni ciągle mało... boję się, że się nimi nie nacieszę w tym roku, mimo częstego jedzenia :(

    OdpowiedzUsuń
  6. obłędne ciasto, zdjęcia a dyńkę Hokkaido pokochałam w tym roku :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Śliczne to ciasto. Podejrzewam , że jest dość wilgotne i bardzo pyszne.
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Marchewka, dynia i orzechy! Zwieńczone taką polewą? Poproszę kawałeczek :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Pokochaliśmy to ciasto miłością szczerą i dozgonną, wygląda pięknie!

    OdpowiedzUsuń
  10. cudowna ta dzisiejsza rola główna
    :-))

    OdpowiedzUsuń
  11. O rany, dawno nie widziałam tak ładnego ciasta! Ta polewa i orzechy... bajeczne.

    OdpowiedzUsuń
  12. Łał, wygląda super :) A to połączenie smaków musi być bardzo ciekawe :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Aaa!! Moja ukochana dynia hokkaido! Zdradź mi koniecznie, gdzie ją kupujesz, bo ja od dłuższego czasu nigdzie nie mogę jej znaleźć :(
    Pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń
  14. W Tesco i Lidlu jest ich ostatnio cała masa:)

    OdpowiedzUsuń
  15. wygląda obłędnie i pewnie tak smakuje! dodaję do kolejki "must do" :)) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  16. Anonimowy9/22/2013

    Ciasto przepyszne, ale najlepsza polewa (a właściwie krem ;))

    OdpowiedzUsuń