Powered by Jasper Roberts - Blog

2/01/2011

Pizza bianca




Jak sugeruje nazwa, pizza biała nie zawiera sosu pomidorowego. Jogurtowy, serowo-czosnkowy sos broni się jednak sam i stanowi doskonałą podstawę dla tej odmiany pizzy. Pokryta cienkimi plastrami cukinii wygląda pięknie i jest świetnym daniem dla fanów pizzy i kuchni włoskiej.

Ciasto na pizzę:
szklanka mąki
1 i 1/2 łyżeczki suchych drożdży
pół łyżeczki cukru i soli
3/4 szklanki z ciepłą (nie gorącą) wodą.


Do miski przesiać mąkę i dodać pozostałe składniki, wymieszać, przykryć ścierką lub folią i odstawić w ciepłe miejsce na 2 h. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Następnie wyłożyć ciasto na podsypany mąką blat i uformować kule. Ciasto będzie trochę rzadkie ale nie należy się tym przejmować. Przykryć wilgotną ściereczką i zostawić na 30 min.*

cukinia
cebula
rozmaryn
czosnek
ser kozi lub filadelphia
kilka łyżek jogurtu naturalnego
s&p


Ser wymieszać z czosnkiem i jogurtem, dodać rozmaryn. Cebulę usmażyć na patelni. Ciasto posmarować serem, dodać cebulę. Na wierzch ułożyć cienko pokrojone plastry cukinii. Polać oliwą, doprawić solą i pieprzem. Piec 30 minut w 200 stopniach.

*można użyć gotowego, surowego ciasta na pizzę. Do kupienia w supermarketach, zazwyczaj obok działu z pieczywem. Wystarczy je tyko rozwałkować, polać sosem i dodać resztę składników.

7 komentarzy:

  1. bardzo apetycznie wyglada:) pisze sie na kawalek:)

    OdpowiedzUsuń
  2. ciekawie musi smakować taka pizza

    OdpowiedzUsuń
  3. To faktycznie bardzo ciekawa odmiana - podoba mi sie zarowno sos, jak i dodatki. Kozi ser i czosnek? Polaczenie idealne!

    OdpowiedzUsuń
  4. To zdecydowanie jedna z moich ulubionych! Pięknie wygląda u Ciebie.
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pizza wygląda cudnie...białej jeszcze nigdy nie robiłam, ale te cukinie zdecydowanie mnie przekonują :)

    OdpowiedzUsuń
  6. tej wersji pizzy nie znałam, a cukinię uwielbiam!
    musiała smakować wspaniale!

    OdpowiedzUsuń