Powered by Jasper Roberts - Blog

2/23/2011

Rogaliki z różanym nadzieniem






Jest coś takiego w miękkich, drożdżowych rogalikach co sprawia, że naprawdę przyjemnie wstać rano i zjeść je na śniadanie do herbaty czy kawy. Są odpowiednio słodkie, o delikatnym smaku i konsystencji, a przy tym wyglądają bardzo estetycznie. Do moich dodałam nadzienie z konfitury różanej, jednak Wy możecie zastąpić ją swoją ulubioną. Trzeba jedynie pamiętać aby była gęsta, inaczej wycieknie podczas zawijania.

30g drożdży

pół szklanki mleka
pół kostki masła

300 g mąki

jajko

cukier waniliowy

4 łyżki cukru


W ciepłym mleku rozpuścić drożdże i szczyptę cukru. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Mąkę wsypać do miski, dodać pokrojone w kostkę masło i wymieszać. Wlać mleko z drożdżami, jajko i cukier. Dobrze wymieszać (najlepiej zagnieść rękami). Wstawić do lodówki na 1,5h. Ciasto powinno urosnąć. Podzielić na 2 części i rozwałkować. Każdą część pokroić na 8 trójkątów. Na każdym położyć konfiturę i zwinąć. Piec 15-20 minut w 180 stopniach. Gdy rogaliki wystygną posypać cukrem pudrem.

15 komentarzy:

  1. Zamieszkaj ze mną :)

    OdpowiedzUsuń
  2. śliczne rogale i chętnie je wypróbuję:) Rozumiem jednak, ze drożdży ma być 30g:) pozdrawiam ciepło

    OdpowiedzUsuń
  3. jakie ładne :) mniam

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam takie rogaliki, sa strasznie staroswieckie - i chyba wlasnie w tym tkwi ich urok.

    OdpowiedzUsuń
  5. rogaliki zawsze mnie rozczulają ;P są takie babcine i przepyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam takie rogaliki:)

    OdpowiedzUsuń
  7. sliczne rogaliki i jeszcze tak pysznie wygladaja:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Śliczne sa te rogaliki. Wzięłam przepis. Może zrobię:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Fantastyczne rogaliki..uwielbiam!!:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Tam gdzie róża, tam i ja. Otulona drożdżowym ciastem to poezja.

    OdpowiedzUsuń
  11. piękne i smakowite!
    aż nie można się im oprzeć! :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Anonimowy3/13/2011

    Wyszły przepysznie!
    Polecam!
    I bardzo proste w obsłudze!

    OdpowiedzUsuń
  13. Są wspaniałe! Dziękuję za przepis. Wrzuciłam własnie na bloga, zapraszam:)
    Pozdrowienia.

    OdpowiedzUsuń