Powered by Jasper Roberts - Blog

2/08/2011

Kofty i sos z pieczonych bakłażanów







Kofta to wspólne dla kuchni Środkowego-Wschodu i Południowej Azji danie, składające się z mięsnych lub wegetariańskich kotlecików. Międzynarodowa popularność koft sprawia, że doczekały się wielu wariacji, o różnych kształtach i smakach. Ja przygotowałam wersję mięsną. Podłużne, smażone na patelni grillowej kotleciki podałam na tortilli z czerwoną cebulą i cykorią oraz pysznym, bakłażanowym dipem. Gotowe danie prezentuje się i smakuje świetnie. Polecam, a zadowolonych zachęcam do wypróbowania kolejnych z licznych odmian koft.


500g mięsa mielonego (najlepiej jagnięciny)

pół łyżeczki kuminu i chili
świeża natka pietruszki i kolendra
ząbek czosnku
s&p

Dip:

2 bakłażany

jogurt grecki
świeża mięta
oliwa

sól


chlebek pita lub tortill
a



Mięso włożyć do miski, dodać przyprawy i zioła, wymieszać. Uformować podłużne kotleciki i smażyć na patelni grillowej. Bakłażany przekroić wzdłuż, naciąć miąższ, posypać solą i polać oliwą. Piec przez godzinę w 180 stopniach. Gdy bakłażany będą miękkie łyżką wybrać środek, włożyć do blendera dodać pozostałe składniki sosu, wymieszać.

10 komentarzy:

  1. zdjęcia piękne, podobne danie będę robiła w sobotę :)
    Szana

    OdpowiedzUsuń
  2. Szczególnie te bakłażany mnie zainteresowały. PRzypomniałaś mi o nich. Muszę sobie coś z bakłażana upichcić.

    OdpowiedzUsuń
  3. poproszę.
    i kofty, jak i bakłażany.
    dostanę? pyszności!

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam takie smaki! Kofty pewnie tez wkrotce zrobie, z tym, ze sos bedzie troche inny.

    OdpowiedzUsuń
  5. przepiekne zdjecia:) i niesamowicie apetyczne:)

    OdpowiedzUsuń
  6. jak tu dziś cudnie kolorowo na talerzu..

    OdpowiedzUsuń
  7. taki sos bardzo mnie intryguje jak też on może smakować... nie jest mdły nawet po doprawieniu?

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo ładne zdjęcia! Chętnie bym spróbował!:]

    OdpowiedzUsuń
  9. Dopiero 11.30 i jadlem sniadanie ale zrobilem sie glodny. :)

    OdpowiedzUsuń