Kofta to wspólne dla kuchni Środkowego-Wschodu i Południowej Azji danie, składające się z mięsnych lub wegetariańskich kotlecików. Międzynarodowa popularność koft sprawia, że doczekały się wielu wariacji, o różnych kształtach i smakach. Ja przygotowałam wersję mięsną. Podłużne, smażone na patelni grillowej kotleciki podałam na tortilli z czerwoną cebulą i cykorią oraz pysznym, bakłażanowym dipem. Gotowe danie prezentuje się i smakuje świetnie. Polecam, a zadowolonych zachęcam do wypróbowania kolejnych z licznych odmian koft.
500g mięsa mielonego (najlepiej jagnięciny)
pół łyżeczki kuminu i chili
świeża natka pietruszki i kolendra
ząbek czosnku
s&p
Dip:
2 bakłażany
jogurt grecki
świeża mięta
oliwa
sól
chlebek pita lub tortilla
Mięso włożyć do miski, dodać przyprawy i zioła, wymieszać. Uformować podłużne kotleciki i smażyć na patelni grillowej. Bakłażany przekroić wzdłuż, naciąć miąższ, posypać solą i polać oliwą. Piec przez godzinę w 180 stopniach. Gdy bakłażany będą miękkie łyżką wybrać środek, włożyć do blendera dodać pozostałe składniki sosu, wymieszać.
zdjęcia piękne, podobne danie będę robiła w sobotę :)
OdpowiedzUsuńSzana
Szczególnie te bakłażany mnie zainteresowały. PRzypomniałaś mi o nich. Muszę sobie coś z bakłażana upichcić.
OdpowiedzUsuńpoproszę.
OdpowiedzUsuńi kofty, jak i bakłażany.
dostanę? pyszności!
Uwielbiam takie smaki! Kofty pewnie tez wkrotce zrobie, z tym, ze sos bedzie troche inny.
OdpowiedzUsuńprzepiekne zdjecia:) i niesamowicie apetyczne:)
OdpowiedzUsuńjak tu dziś cudnie kolorowo na talerzu..
OdpowiedzUsuńtaki sos bardzo mnie intryguje jak też on może smakować... nie jest mdły nawet po doprawieniu?
OdpowiedzUsuńBardzo ładne zdjęcia! Chętnie bym spróbował!:]
OdpowiedzUsuńPyszności!! Mniam...
OdpowiedzUsuńDopiero 11.30 i jadlem sniadanie ale zrobilem sie glodny. :)
OdpowiedzUsuń