Powered by Jasper Roberts - Blog

12/18/2010

Chai masala


Bardzo lubię korzenne smaki i uważam, że przypraw nigdy za dużo - szczególnie zimą! Niewiele jest rzeczy przyjemniejszych od spędzania zimnego dnia z gorącym kubkiem masala chai. Ten indyjski napój może przygotować każdy z Was, jeśli tylko macie czarną herbatę, mleko i odpowiedni zestaw przypraw. Dla wygody wykorzystać można gotowy i dostępny w sklepach (herbaciarniach lub kawiarniach) syrop korzenny chai.

czarna mocna herbata lub korzenna
mleko

cukier brązowy

syrop
chai
kardamon, goździki, imbir, cynamon

Zaparzyć herbatę (około 5 minut). Mleko zagotować z syropem, przyprawami i cukrem. Wymieszać z herbatą.

3 komentarze:

  1. o, piłam ją ostatnio w jednej z knajp.
    smakuje zadziwiająco.

    OdpowiedzUsuń
  2. zawsze ciekawił mnie jej smak :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja niestety nigdy jej nie piłem. Chętnie bym spróbował.

    OdpowiedzUsuń