Bardzo lubię korzenne smaki i uważam, że przypraw nigdy za dużo - szczególnie zimą! Niewiele jest rzeczy przyjemniejszych od spędzania zimnego dnia z gorącym kubkiem masala chai. Ten indyjski napój może przygotować każdy z Was, jeśli tylko macie czarną herbatę, mleko i odpowiedni zestaw przypraw. Dla wygody wykorzystać można gotowy i dostępny w sklepach (herbaciarniach lub kawiarniach) syrop korzenny chai.
czarna mocna herbata lub korzenna
mleko
cukier brązowy
syrop chai
kardamon, goździki, imbir, cynamon
Zaparzyć herbatę (około 5 minut). Mleko zagotować z syropem, przyprawami i cukrem. Wymieszać z herbatą.
mleko
cukier brązowy
syrop chai
kardamon, goździki, imbir, cynamon
Zaparzyć herbatę (około 5 minut). Mleko zagotować z syropem, przyprawami i cukrem. Wymieszać z herbatą.
o, piłam ją ostatnio w jednej z knajp.
OdpowiedzUsuńsmakuje zadziwiająco.
zawsze ciekawił mnie jej smak :)
OdpowiedzUsuńJa niestety nigdy jej nie piłem. Chętnie bym spróbował.
OdpowiedzUsuń