Powered by Jasper Roberts - Blog

12/23/2010

Jajecznica w ziemniaczanych miskach




Jajecznica to chyba najlepszy przykład dania, które każdy, niezależnie od umiejętności kulinarnych, potrafi zrobić. Nie znaczy to jednak, że musi to być zawsze ta sama, standardowa wersja tej potrawy i nie można z nią trochę poeksperymentować. Jajecznica w miskach z pieczonych ziemniaków, którą dzisiaj przygotowałam to jeden ze smacznych sposobów zrobienia z jajecznicy dania ciekawego i wizualnie atrakcyjnego.

ziemniaki
jajka
szczypiorek
parmezan
sól

Ziemniaki umyć, pokroić na bardzo cienkie plasterki. Wyłożyć nimi spód foremek do muffinów (wysmarowanej wcześniej oliwą lub masłem). Piec około 15 - 20 minut. W międzyczasie usmażyć jajecznicę, dodać parmezan i szczypiorek. Wyjąć ziemniaki, napełnić je jajecznicą.


3 komentarze:

  1. Bardzo ciekawe danie! Wygląda świetnie!

    OdpowiedzUsuń
  2. ciekawa propozycja - dodaję do ulubionych :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Swietny sposob na podanie jajecznicy - je sie rowniez oczami. Widzialem gdzies juz ten trick ale zupelnie wylecial mi z glowy. Fajnie ze mi przypomnialas.

    OdpowiedzUsuń