Corn dog to amerykański fast food z lat dwudziestych XX wieku, popularny do dziś. Chociaż występuje w wielu wariacjach, definiując corn doga najprościej jak się da można powiedzieć, że to po prostu parówka w cieście z mąki kukurydzianej (najczęściej serwowana na patyku). Urzekająco prosta w wykonaniu, jedzona z musztardą czy ulubionymi sosami jest to szybka i smaczna przekąska.
4 parówki
pół szklanki mąki kukurydzianej
1/4 szklanki mąki zwykłej
jajko
pół szklanki mleka lub maślanki
pół łyżeczki proszku do pieczenia
sól, chili
olej
keczup, musztarda
Usmażyć parówki na patelni. Odstawić aby wystygły. W między czasie przygotować ciasto, wymieszać w misce mąkę kukurydzianą i pszenną, proszek do pieczenia, sól, chili, wbić jajko, i dodać mleko, dobrze wymieszać. Zanurzyć w masie parówki i smażyć na dobrze rozgrzanym głębokim oleju, około minuty (aż ciasto nabierze brązowego koloru). Nadziać parówki na patyczki i maczać w keczupie lub musztardzie.
Mój Połówek pokochałby to danie! Przyznam, że nigdy nie jadłam corn doga. Na pewno wypróbuję w Karnawale :D
OdpowiedzUsuńpozdrawiam przedświątecznie!
super pomysł :)
OdpowiedzUsuńbardzo podoba mi się forma.
OdpowiedzUsuńbardzo fajny fast food.
OdpowiedzUsuńrobiłam kiedyś podobne:) tylko ciasto troszkę spływało podczas smażenia..
OdpowiedzUsuńmmm.. ej! to musi być pyszne!
OdpowiedzUsuńo! nigdy o tym nie słyszałam. DO wypróbowania!
OdpowiedzUsuńAnia