Powered by Jasper Roberts - Blog

5/18/2011

Truskawkowe ciasto eton mess






Przepis na to ciasto pochodzi z czerwcowego magazynu GoodFood. Przywiezione prosto z Anglii ucieszyło mnie bardziej niż nowa para baletek. GF oprócz ładnych i inspirujących zdjęć zawiera minimalistyczne i sprawdzone przepisy. Czasopismo można kupić czasem w Empiku, ale trzeba mieć szczęście by nie trafić na ostatni wymęczony egzemplarz. Wracając do ciasta... truskawki z powodzeniem wymienić można na inne sezonowe owoce, np. kwaśny rabarbar, a w niedalekiej przyszłości jagody lub maliny.


175 g masła
5 łyżek śmietany kremówki
5 jajek
100 g mielonych migdałów
150 g cukru
225 g mąki
łyżeczka proszku do pieczenia
cukier waniliowy lub ziarna wanilii
400 g truskawek
około 8 małych bez

Masło roztopić, gdy przestygnie wlać kremówkę, wymieszać. W misce za pomocą miksera utrzeć jajka z cukrem na gładką masę. Wlać masło z kremówką, wymieszać. Dodać mąkę, proszek do pieczenia, migdały i wanilię. Masę wylać do brytfanki o wymiarach 20x30, na wierzchu ułożyć pokrojone truskawki i posypać pokruszonymi bezami. Piec w temperaturze 180 stopni około godziny.

11 komentarzy:

  1. Świetny przepis, myślę, że nawet początkujący w kuchni by sobie z nim poradzili:) A wygląda bardzo imponująco i na pewno pysznie smakuje

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajne, szybie i z bezikami. Pychotka!

    OdpowiedzUsuń
  3. wygląda poetycko! wiosennie jak w wierszu Tuwima:
    "A polski bez jak pachniał w maju
    W Alejach i w Ogrodzie Saskim,
    W koszach na rogu i w tramwaju,
    Gdy z Bielan wracał lud warszawski! "

    Pozdrawiam
    Monika z
    www.efektnimbu.blogspot.com
    i
    www.bentopopolsku.blospot.com

    OdpowiedzUsuń
  4. bardzo piękne to ciasto i niezwykle smakowity przepis

    OdpowiedzUsuń
  5. To świetnie, że GoodFood tak ucieszyło. To rozumiem, że przysługuje mi kawałek ciasta!:p

    OdpowiedzUsuń
  6. wygląda apetycznie bardzo :) ja kiedyś inny eton mess robiłam , po prostu truskawki ze śmietanką:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Madzia5/18/2011

    Uwielbiam bezy i truskawki! Ciasto w sam raz dla mnie:)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  8. Królewskie ciasto, w końcu z UK ;) Mam ochotę na taki mess ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. mmm.. pyszota!
    jaki ładny nożyk?:D

    OdpowiedzUsuń
  10. Zrobiłam to ciasto i wyszlo pyszne. Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń