Przepis na to ciasto pochodzi z czerwcowego magazynu GoodFood. Przywiezione prosto z Anglii ucieszyło mnie bardziej niż nowa para baletek. GF oprócz ładnych i inspirujących zdjęć zawiera minimalistyczne i sprawdzone przepisy. Czasopismo można kupić czasem w Empiku, ale trzeba mieć szczęście by nie trafić na ostatni wymęczony egzemplarz. Wracając do ciasta... truskawki z powodzeniem wymienić można na inne sezonowe owoce, np. kwaśny rabarbar, a w niedalekiej przyszłości jagody lub maliny.
175 g masła
5 łyżek śmietany kremówki
5 jajek
100 g mielonych migdałów
150 g cukru
225 g mąki
łyżeczka proszku do pieczenia
cukier waniliowy lub ziarna wanilii
łyżeczka proszku do pieczenia
cukier waniliowy lub ziarna wanilii
400 g truskawek
około 8 małych bez
Masło roztopić, gdy przestygnie wlać kremówkę, wymieszać. W misce za pomocą miksera utrzeć jajka z cukrem na gładką masę. Wlać masło z kremówką, wymieszać. Dodać mąkę, proszek do pieczenia, migdały i wanilię. Masę wylać do brytfanki o wymiarach 20x30, na wierzchu ułożyć pokrojone truskawki i posypać pokruszonymi bezami. Piec w temperaturze 180 stopni około godziny.
Świetny przepis, myślę, że nawet początkujący w kuchni by sobie z nim poradzili:) A wygląda bardzo imponująco i na pewno pysznie smakuje
OdpowiedzUsuńFajne, szybie i z bezikami. Pychotka!
OdpowiedzUsuńwygląda poetycko! wiosennie jak w wierszu Tuwima:
OdpowiedzUsuń"A polski bez jak pachniał w maju
W Alejach i w Ogrodzie Saskim,
W koszach na rogu i w tramwaju,
Gdy z Bielan wracał lud warszawski! "
Pozdrawiam
Monika z
www.efektnimbu.blogspot.com
i
www.bentopopolsku.blospot.com
bardzo piękne to ciasto i niezwykle smakowity przepis
OdpowiedzUsuńTo świetnie, że GoodFood tak ucieszyło. To rozumiem, że przysługuje mi kawałek ciasta!:p
OdpowiedzUsuńwygląda apetycznie bardzo :) ja kiedyś inny eton mess robiłam , po prostu truskawki ze śmietanką:)
OdpowiedzUsuńjeeej... <3
OdpowiedzUsuńUwielbiam bezy i truskawki! Ciasto w sam raz dla mnie:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
Królewskie ciasto, w końcu z UK ;) Mam ochotę na taki mess ;)
OdpowiedzUsuńmmm.. pyszota!
OdpowiedzUsuńjaki ładny nożyk?:D
Zrobiłam to ciasto i wyszlo pyszne. Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuń