Powered by Jasper Roberts - Blog

11/07/2013

Czarny makaron z krewetkami i sosem pomidorowym











Wakacje spędziłam na Sycylii, od tego czasu chodzą za mną owoce morza! Te sycylijskie były naprawdę pyszne i były wszędzie, czasem nawet tam, gdzie wolałabym ich nie widzieć (po tym, jak zobaczyłam małe dzieci wyławiające wiaderkami ośmiornice tuż przy brzegu morza, zaczęłam nerwowo patrzeć pod nogi kiedy szłam się kąpać;)). Najbardziej smakowały mi mule i krewetki, i to właśnie te drugie grają główną rolę w dzisiejszym daniu. Świeże, miękkie i delikatne smakują niesamowicie z gęstym pomidorowym sosem. Czarny makaron (barwiony sepią z kałamarnic) stanowi świetną podstawę dania i nadaje mu ciekawy wygląd.


Sos pomidorowy:

1 puszka pokrojonych pomidorów
1 czerwona cebula
1 papryka
1 nieduża cukinia
czosnek
1 papryczka chili
1 łyżeczka cukru 
sól

opakowanie czarnego makaronu
krewetki w pancerzach

Na oliwie podsmażyć pokrojoną w drobną kostkę cebulę, papryki i cukinię. Dodać pomidory i gotować około 15 minut. Doprawić solą i cukrem do smaku, dodać czosnek. Na końcu wrzucić krewetki* i wymieszać. Makaron ugotować wg instrukcji na opakowaniu, połączyć z sosem.

*Zagotować wodę w garnku, dodać szczyptę cukru. Wrzucić krewetki i gotować 3-5 minut. Odcedzić, opłukać zimną wodą i obrać z pancerzy.



7 komentarzy:

  1. Uwielbiam krewetki! Piękne danie, a czarnego makaronu nigdy jeszcze nie gotowałam. Wygląda super!:)
    Pozdrawiam:))
    Magda

    OdpowiedzUsuń
  2. Wielkie MNIAM! Uwielbiam krewetki. Takie duze najbardziej. A pobyt na Sycylii tez wspominam milo i smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Gdzie można kupić czarny makaron?

    OdpowiedzUsuń
  4. Muszę to powtórzyć! U mnie w domu krewetki są uwielbiane.
    A tak z innej beczki, mogłabyś zdradzić na jakiej plaży na Sycylii znalazłaś takie "ciekawostki" mój synek byłby prze szczęśliwy mogąc zobaczyć żywą ośmiornicę.
    Tak mi się spodobał ten post, że pojawił się nowy kierunek w planach wakacyjnych :)

    OdpowiedzUsuń