Powered by Jasper Roberts - Blog

11/13/2013

Curry z kalafiorem i masłem orzechowym











Brrr! Jesień przestała już być kolorowa i zaczyna być głównie chłodna i ponura. W taką pogodę trudno się oprzeć przygotowaniu jakiegoś gorącego, kolorowego dania. Stąd właśnie wzięło się dzisiejsze, szybkie i improwizowane, curry z kalafiorem, fenkułem i masłem orzechowym! Bardzo barwne, smaczne i rozgrzewające. Oczywiście nie zabrakło w nim również ukochanego mleka kokosowego.

Wlać olej na patelnię, dodać pastę i masło orzechowe. Smażyć chwilę, wlać mleko kokosowe i wrzucić liście limonki i drobno pokrojoną papryczkę chili.
Kalafiora dokładnie umyć, podzielić na mniejsze kawałki i ugotować. Fenkuła obrać z zewnętrznej skóry, pokroić w cienkie piórka i połączyć z sosem oraz kalafiorem, doprawić solą i sokiem z limonki. Posypać listkami kolendry.  

5 komentarzy:

  1. To masło orzechowe to niebywała ciekawostka w tym daniu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Curry i masło orzechowe - już to kocham! Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  3. moim zdaniem masło orzechowe pasuje tu jak ulał ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. To curry wyglada niesamowicie, przepieknie! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Z masłem orzechowym musi być wyborne!:)

    OdpowiedzUsuń