Powered by Jasper Roberts - Blog

11/07/2012

Meksykański gulasz z pulpecikami









W taką szarą jesienną pogodę dobrze jest się czymś rozgrzać. Meksykańskie smaki nadają się do tego idealnie! Tytuł dzisiejszego posta mówi o pulpecikach, ale tak naprawdę jest tu pewna dowolność. Jeśli nie macie szczególnej ochoty ich lepić, samo przyprawione, mielone mięso podane z tortillą lub ryżem będzie równie smaczne i aromatyczne.


Do mięsa dodać przyprawy, wymieszać i uformować kulki. Na patelni rozgrzać oliwę, smażyć klopsiki równomiernie ze wszystkich stron. Wrzucić pokrojoną cebulę i papryczkę chilli. Smażyć od czasu do czasu mieszając. Dodać pomidory i fasolę, zmniejszyć ogień i dusić przez 15 minut. Na koniec doprawić solą i pieprzem, posypać kolendrą.



8 komentarzy:

  1. idealne jesienno zimowe danie na rozgrzewkę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Alez to musi rozgrzewac! I smakuje pewnie oblednie.

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam ostreeee, chętnie bym się rozgrzała takim gulaszem:)))

    OdpowiedzUsuń
  4. O takie danie to ja lubię, zwłaszcza jesienią :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Zakochałam się od pierwszego wejrzenia. Uwielbiam takie dania :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Rozgrzewające pyszne jedzonko. :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Czy tam zamiast czerwonej cebuli nie powinna być puszka fasoli ;)?? Przeszukałam cały internet i nie mogę nic znaleźć o czerwonej cebuli zamkniętej w puszcze, ale może coś przeoczyłam ;) Będę wdzięczna za odpowiedź, bo zamierzam przygotować te pulpety ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Dla ilu osób przewidziany jest ten przepis? Organizuję kolację dla pięciu osób i nie wiem czy powinnam zwiększyć ilość. Podam z ryżem.
    pozdrawiam !
    Monika

    OdpowiedzUsuń