Powered by Jasper Roberts - Blog

11/23/2012

Indyk w kremowym sosie z białym winem i pieczarkami






Dzisiejszy przepis pochodzi z książki Rachel Khoo "Little Paris Kitchen". O samej Rachel już kiedyś pisałam, natomiast ten przepis wyjątkowo chciałam wykorzystać. Trochę szkoda, że nie obchodzimy w Polsce Święta Dziękczynienia - te wszystkie obiady zawsze wyglądają świetnie! Ale indyka, całego lub w częściach, można zjeść zawsze! Ten, którego widzicie powyżej, w kremowym sosie z białym winem i pieczarkami, smakował naprawdę fantastycznie.

2 filety z indyka
około 250 g pieczarek

Sos:
2 szalotki
2 łyżki mąki
50 g masła
szklanka bulionu drobiowego
pół szklanki białego wytrawnego wina
szklanka śmietany kremówki
tymianek
natka pietruszki
ząbek czosnku
s&p

Na maśle podsmażyć czosnek i szalotki pokrojone w kostkę, dodać mąkę i mieszać aż zasmażka uzyska złoty kolor. Wlać bulion, wino i tymianek. Po około 10 minutach, wlać śmietanę. Dodać drobno posiekaną natkę. Piersi indyka usmażyć razem z pieczarkami, połączyć z sosem. Doprawić solą i pieprzem.

 

7 komentarzy:

  1. O super, że przepis pojawił się dziś, bo mam w domu 3/4 butelki białego wina pozostałego po risotto... Proste a takie aromatyczne! Mniam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglada niesamowicie! Nie trzeba zadnego swieta, by przygotowac sobie taki wspanialy, rozgrzewajacy posilek.

    OdpowiedzUsuń
  3. i też wygląda na fantastycznego, aż dostałam wielkiej ochoty na taki obiadek:)))

    OdpowiedzUsuń
  4. naprawdę, niesamowity!
    elegancki, wytworny, wyborny.

    OdpowiedzUsuń
  5. Przez tą ostatnią paskudną pogodę siedzę w domu i choruję. Taki obiad chyba od razu postawiłby mnie na nogi!:)) Wygląda przepysznie!
    Pozdrawiam:))
    Magda

    OdpowiedzUsuń
  6. Dzisiaj testowalam, wyszło pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  7. a i jeszcze czy tymianek świeży czy suszony i ile go ??

    OdpowiedzUsuń