Klasyczne francuskie danie w nowej, ciekawej wersji. Pomysł przyrządzania croque madame w formie do muffinów pochodzi od Rachel Khoo, której przepisy bardzo przypadły mi do gustu. Od miesiąca Rachel prowadzi program kulinarny w BBC "The Little Paris Kitchen", a odcinek, w którym przygotowuje croque madame możecie obejrzeć TUTAJ.
kromki chleba tostowego
jajka
plasterki szynki
ser gruyere
szczypiorek
Beszamel:
łyżka mąki
łyżka masła
200 ml mleka
pół łyżeczki musztardy dijon
pieprz
sól
W garnku rozpuścić masło, dodać mąkę i zrobić zasmażkę. Wlać powoli mleko stale mieszając. Doprawić musztardą, solą i pieprzem. Gdy sos zgęstnieje zdjąć z ognia.
Formę od muffinek i tosty posmarować roztopionym masłem. Włożyć kromki chleba, szynkę, beszamel, wbić jajko i posypać serem. Piec w 180 stopniach przez 15 minut. Posypać szczypiorem po wierzchu.
Ale to fajne :)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł na weekendowe śniadanie :)
OdpowiedzUsuńNie widziałam nigdy programu Rachel ale ten fragment bardzo fajny :)
Jak zobaczyłam miniaturkę, wiedziałam że to Ty :) Programu nie widziałam, ale mam tę ksiażkę. Wspaniała na każdej stronie.
OdpowiedzUsuńakurat jestem niesamowicie głodna! bardzo fajny pomysł na właśnie wyjątkowe śniadanie :) przygotowani zajmuje więcej czasu niż zwyczajna kromka chleba ale za to jaki efekt!
OdpowiedzUsuńwygląda przepysznie i bardzo chętnie wypróbuję ;)!!!
OdpowiedzUsuńProgramu Rachel jeszcze nie ogladalam, za to z pasja sledze jej przepisy w sieci. Ta wersja croque madame mnie oczarowala!
OdpowiedzUsuńwidze , że rodzi sie Rachelmania:)
OdpowiedzUsuńi swietnie, ja również dołaczyłam.
co więcej, nawet wczoraj zamówiłam jej ksiązke.
zdjęcia Davida Loftusa - co dopełnia szczęścia:)
tutaj można zobaczyc kilka stron:
http://issuu.com/penguinbooks/docs/rachel_khoo_eblad_file/24
pozdrawiam smacznie
provence z bloxa
Świetna propozycja. Też zamarzyłam o czymś takim, zwłaszcza, że mało jest pyszniejszych rzeczy od jajka, sera i szynki razem! :)
OdpowiedzUsuńSMakowicie wygląda! A zdjecia bardzo piękne - podobają mi się :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
wiele razy robiłam muffiny/tartaletki używając chleba tostowego ale nigdy z tak pysznym środkiem, muszę to nadrobić! :)
OdpowiedzUsuńDzisiaj zjadłam swojego croque madam muffina właśnie na takim samym talerzu. Mam tylko taki jeden i jakoś mi pasował. Cóż za zbieg okoliczności (dodam, że na Twojego bloga trafiłam kilka godzin po sniadaniu, szukając jakiegoś zwięzłego tłumaczenia przepisu).
OdpowiedzUsuńWygląda wspaniale, musze koniecznie zrobić :)
OdpowiedzUsuń