Minęło już trochę czasu od mojego ostatniego sałatkowego przepisu, więc czas na powrót do tego co smaczne i najbardziej naturalne. Truskawki i świeże liście młodego szpinaku to idealne połączenie. Z dodatkiem migdałów oraz odpowiedniego sosu sałatka ma wyjątkowo orzeźwiający smak i ładnie komponuje się na talerzu.
świeży szpinak
truskawki
migdały lub orzechy pecan
sos:
3 łyżki octu balsamicznego
łyżka octu balsamicznego z aromatem leśnym np. montosco (opcjonalnie)
łyżka miodu
1/4 szklanki oliwy
pieprz
Liście szpinaku umyć i wysuszyć. Truskawki pokroić, orzechy lub migdały prażyć na patelni (około 3-4 minut) aby zrobiły się bardziej chrupkie. Składniki sosu połączyć i polać po liściach i truskawkach. Na wierzch posypać orzechy.
Ślinka cieknie i jeszcze mocniej tęsknię do maja, by cieszyć się taką sałatką :)
OdpowiedzUsuńŚwietne zdjęcie! Wygląda to wszystko bardzo świeżo i soczyście. Na pewno smakuje świetnie:)
OdpowiedzUsuńbardzo lubie takie polaczenie smakow:)
OdpowiedzUsuńprosto i pysznie, mniam:)
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis!:) Bardzo cenie sobie zdrową żywność. Dopiero co widziałam w sklepie truskawki, chyba zrobię z nich Twoją sałatkę. :)
OdpowiedzUsuń