Tak, kolejny post o świątecznych drinkach! Jeśli chodzi o tradycyjne świąteczne potrawy, opcji jest mnóstwo. Z napojami jest już trochę gorzej, dlatego postanowiłam poświęcić im tutaj trochę więcej miejsca. Oba dzisiejsze przepisy są proste, a gotowe drinki są bardzo smaczne;) Jeśli nie planujecie pić całe święta czerwonego barszczu lub kompotu, polecam je wypróbować!
Przepis na jedną porcję:
50 ml (1 shot) likieru kahlua
1/4 szklanki śmietany kremówki
50 ml mocnej kawy
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Można podawać z lodem.
Na jedną porcję:
50 ml białego wina
50 ml ginu
2 łyżki syropu z grenadiny
pół szklanki żurawin + kilka do dekoracji
2 łyżki brązowego cukru
pół szklanki wody gazowanej
kilka plasterków jabłka do dekoracji
Żurawinę, grenadinę i cukier umieścić w garnku i podgrzewać do momentu aż żurawina puści sok. Przecedzić przez sito a sok wystudzić. Wymieszać z winem, ginem i wodą gazowaną. Udekorować świeżą żurawiną i jabłkiem.
Bardzo mi sie te pomysly podobaja, zwlaszcza zurawinowy spritzer - na pewno orzezwiajacy!
OdpowiedzUsuńPycha!
OdpowiedzUsuńoba takie kuszące!
OdpowiedzUsuńbardzo lubię biały spritzer, a taki podkręcony bardzo kusi! :) i te pływające żurawinki! :)
OdpowiedzUsuńoba genialne!!! i nie tylko od święta ;)
OdpowiedzUsuńpycha! i ja stwierdziłam, że przepisów na pierogi, pierniczki itd jest mnóstwo a z napojami świątecznymi, zimowymi, słabo i też już kilka zaprezentowałam na blogu w grudniu :) pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńO mniam, spritz jest boooooski!:)
OdpowiedzUsuńSzanowni Państwo!
OdpowiedzUsuńJestem studentką Dziennikarstwa i Komunikacji Społecznej na Uniwersytecie A.Mickiewicza na specjalności Nowe Media. Prowadzę badanie naukowe dotyczące blogów kulinarnych w Polsce. Wszystkich autorów blogów kulinarnych zachęcam do wypełnienia ankiety. Zajmie to Państwu jedynie ok. 1 - 2 minut. Wyniki zostaną zaprezentowane w pracy naukowej dotyczącej charakterystyki bloga jako nowej formy komunikacji społecznej.
Ankieta dla autorów blogów kulinarnych: www.ebadania.pl/97797035d63e99d8
Dziękuję za poświęcony czas,
Agata Ornafa.