W tym poście postaram się nie pisać po raz kolejny o mojej wielkiej miłości do jednego ze składników dzisiejszego dania. Wspomnę jedynie, że dawno nie jadłam już ryby i miałam ochotę przyrządzić ją w jakiś własny, smaczny sposób. Ryba, którą kupiłam trafiła do odpowiednio doprawionego, lekko pikantnego sosu, przenikając jego smakiem.
4 filety z białej ryby
puszka mleka kokosowego
szklanka bulionu rybnego
świeży imbir
papryczka chili
łyżeczka kurkumy
łyżka sosu rybnego
łyżka sosu sojowego
łodyga trawy cytrynowej
limonka (opcjonalnie)
W woku rozgrzać olej, wrzucić starty na tarce imbir, pokrojone chili, kurkumę i trawę cytrynową. Smażyć chwilę. Wlać bulion i mleko, dodać rybę i gotować aż stanie się miękka, około 15 minut. Doprawić sosem sojowym, rybnym i sokiem z limonki.
Sądząc po składnikach rybka wyszła pysznie!
OdpowiedzUsuńBardzo prosty przepis na pyszną rybkę! Podoba mi się :)
OdpowiedzUsuńZawsze szukam nowych pomysłów na ryby. Twój zapisuję i pewno prędko wykorzystam, bo zapowiada się bardzo smacznie.
OdpowiedzUsuńW tym daniu jest wszystko, co lubie. Niestety, jest tez sporo rzeczy, ktorych nie lubi moj Mezczyzna. Ale czasem przeciez mozna ugotowac cos tylko dla siebie... :)
OdpowiedzUsuńZachęcająco. Zapamiętuję. Jak tylko złowię jakąś rybę to spróbuję:)
OdpowiedzUsuńWspaniałe danie. Z chęcią spróbowałabym takiej ryby :D
OdpowiedzUsuńWygląda obłędnie. Już sobie wyobrażam ten zapach :)
OdpowiedzUsuńMniam, rybę ostatnio jadłam chyba na Święta i narobiłaś mi teraz apetytu na tą Twoją:))
OdpowiedzUsuńŚciskam!
Wow, brzmi i wygląda znakomicie! Na pewno by mi posmakowała!:)
OdpowiedzUsuńWygląda imponująco, skład imponujący, zdjęcia pzrecudne. Czuję się jak w jakimś egzotycznym miejscu:) Co to za ryba ? Prezentuje się pięknie w tym sosie!
OdpowiedzUsuńTo musi być pyszne!
OdpowiedzUsuńcóż powiedzieć....achhhh !!! :-)
OdpowiedzUsuńIzka, ja użyłam filetów z pstrąga.
OdpowiedzUsuń