Ostatnio mam mało czasu. Dużo gotuję, ale nie u siebie i nie dla siebie,* a także przygotowuję się do wakacji.** Udało mi się jednak, w (rzadko spotykanej) wolnej chwili zrobić to ciasto. Jest banalnie proste - krucha tarta z jabłkami i nadzieniem, w smaku przypominającym budyń.
400 g mąki
200 g masła
2 jajka
200 g cukru
+jajko do posmarowania ciasta
Ze składników zagnieść ciasto, podzielić na dwie części i włożyć do lodówki. W międzyczasie obrać jabłka, pokroić w plasterki i zalać sokiem z cytryny.
Spód i brzegi formy do tarty wysmarować masłem, wylepić ciastem, nakłuć widelcem i piec w 180 stopniach przez 15 minut. Składniki nadzienia dokładnie wymieszać. Na podpieczony spód wyłożyć jabłka, zalać jajeczno-śmietanową masą. Pozostały kawałek ciasta rozwałkować, ułożyć na jabłkach, brzegi dokładnie zlepić. Posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać cukrem. Piec jeszcze 40 minut.
* tak, mam fajną pracę!
** do apetycznie brzmiącej - Makaronezji
Tarta wygląda bardzo kusząco. Wszelkie wypieki z dodatkiem jabłek uwielbiam!
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie i tak jesiennie :-)
OdpowiedzUsuńWyglada cudownie, taka zlocista i jesienna... Ciekawi mnie smak tego nadzienia. Czy przypomina moze troche budyn?
OdpowiedzUsuńBanalne, ale jakże niebanalny staje się dzień, w którym podwieczorkiem jest takie ciacho zrobione przez samą siebie :D
OdpowiedzUsuńjak liście spadające z drzew. pięknie wpasowała się w porę roku ta tarta ^^
OdpowiedzUsuńTarta cudnie tradycyjna. Aż chce się kawałek w takie jesienne dnie. A pracy gratuluje. :) Sama też mam fajną gdzie kontakt z jedzeniem i gotowaniem mam non stop. :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
A.
Piękna tarta, aż się cieplej robi od patrzenia na nią :)
OdpowiedzUsuńSmakowicie! i ile jabłuszek w środku, pysznie:)
OdpowiedzUsuńWygląda cudownie! Zjadłabym!:)
OdpowiedzUsuńŻyczę miłych wakacji!:)
Bardzo smaczne połączenie, typowo jesienne, a mimo to to nie szarlotka ;) bardzo lubię!! ;)
OdpowiedzUsuńJa również przedwczoraj piekłam tartę, zapraszam do obejrzenia. Twoja jest równie kusząca, Też użyłam gałki muszkatołowej - coś czuję, że nie tylko cynamon będzie kojarzony z jabłkami.
OdpowiedzUsuńJaką pracę dostałać :)
Pozdrawiam i zapraszam do mnie. :)
piękna tarta, bogata a skromna z wierzchu
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Monika
www.bentopopolsku.blogspot.com
Wyśmienite kremowe nadzienie z nutą aromatycznych przypraw,tak lubię!Na jesień;)
OdpowiedzUsuń