Powered by Jasper Roberts - Blog

11/02/2013

Sernik dyniowy z polewą z solonym karmelem








Czy znudziła się Wam już w tym roku dynia? Mam nadzieję, że nie i, że zmieścicie jeszcze sernik! Jest naprawdę dobry! To moja wariacja na temat przepisu z Kwestii Smaku. Ma inne proporcje, do spodu dodałam orzechów, a do ciasta syrop klonowy. No i polewa - moja jest ze słonego karmelu, który bardzo lubię. Do tego przepisu najbardziej polecam dynie muscat - ich pomarańczowy kolor sprawia, że sernik wygląda pięknie.

Sernik piekłam w formie o średnicy 27 cm.

Spód:
300 g ciasteczek maślanych
3 łyżeczki masła
1 czekolada biała
garść orzechów włoskich

Ciasteczka razem z roztopioną czekoladą, masłem i orzechami zmielić w blenderze na gładką pastę. Wyłożyć nią dno tortownicy, mocno uklepując. Wstawić do lodówki.

Masa:
2 kg dyni (najlepiej muscat)
1 kg sera trzykrotnie zmielonego
500 g serka mascarpone
6 jajek
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
1 budyń waniliowy lub śmietankowy
1/3 szklanki śmietany kremówki
5 łyżek syropu klonowego

Do miski włożyć sery, dodać purée z dyni* i zmiksować na jednolitą masę. Dodać budyń, cukier i miksować przez minutę. Dodawać po jednym jajku
Na koniec wlać śmietankę i syrop klonowy, zmiksować do połączenia się składników. Masę serową wylać na spód z ciasteczek.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Na dno piekarnika postawić keksówkę. Zagotować wodę w czajniku. Do keksówki na dnie piekarnika wlać wrzącą wodę z czajnika (2/3 objętości formy). Piec przez 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 140 stopni i piec przez 80 minut. Po całkowitym ostudzeniu obkroić nożem przy brzegach tortownicy i zdjąć obręcz. Wstawić do lodówki i zostawić na noc. Następnego dnia polać karmelem.

*Dynię pokroić na części, usunąć pestki. Położyć na blaszce skórką do dołu i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piec przez około 1 godzinę. Dynię po ostudzeniu docisnąć na sitku lub w dłoniach i zmiksować blenderem na gładki mus. Odmierzyć 2 szklanki.

Polewa:
100 g masła
100 cukru
125 ml śmietany kremówki
1 łyżeczka soli kwiatowej ( fleur de sel)

Masło rozpuścić w garnku z grubym dnem, wsypać cukier i mieszać drewnianą łyżką. Gdy składniki się połączą stopniowo wlewać śmietanę i dodać sól. 







11 komentarzy:

  1. jak on wspaniale wygląda! a jak musi smakować :) .... sernik mistrz!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zgadzam się z Magdą, wygląda cudownie! a smak pewnie niczego sobie :)

      Usuń
  2. Anonimowy11/03/2013

    piękne zdjęcia! myślę, że smak sernika jest równie obłędny! :) Natalia

    OdpowiedzUsuń
  3. wygląda prze wspaniale! jaki delikatny!!!

    OdpowiedzUsuń
  4. Cudowny serniczek! Piękny kolor. :)

    OdpowiedzUsuń
  5. To dynia moze sie znudzic? ;)
    Sernik wyglada oblednie. I jeszcze ten solony karmel... Poezja!

    OdpowiedzUsuń
  6. Sernik zmieszczę zawsze :) wspaniale wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  7. Wooow. Wygląda bosko! Muszę go spróbować:))
    Pozdrawiam:)
    Magda

    OdpowiedzUsuń
  8. Anonimowy11/08/2013

    Wygląda ślicznie i apetycznie ale mam pytanie:
    Sera będzie razem 1,5kg plus dynia i składniki w jakiej tortownicy piekłaś?
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Podawałam - o średnicy 27cm:)

      Usuń
    2. Anonimowy11/18/2013

      Rzeczywiście podawałaś, sorry nie zauważyłam. Dzięki:)

      Usuń