Czy znudziła się Wam już w tym roku dynia? Mam nadzieję, że
nie i, że zmieścicie jeszcze sernik! Jest naprawdę dobry! To moja wariacja na
temat przepisu z Kwestii Smaku. Ma inne proporcje, do spodu dodałam orzechów, a
do ciasta syrop klonowy. No i polewa - moja jest ze słonego karmelu, który
bardzo lubię. Do tego przepisu najbardziej polecam dynie muscat - ich
pomarańczowy kolor sprawia, że sernik wygląda pięknie.
Sernik piekłam w formie o średnicy 27 cm.
Spód:
300 g ciasteczek maślanych
3 łyżeczki masła
1 czekolada biała
garść orzechów włoskich
Ciasteczka razem z roztopioną czekoladą, masłem i orzechami zmielić w blenderze na gładką pastę. Wyłożyć nią dno tortownicy, mocno uklepując. Wstawić do lodówki.
Masa:
2 kg dyni (najlepiej muscat)
2 kg dyni (najlepiej muscat)
1 kg sera trzykrotnie zmielonego
500 g serka mascarpone
6 jajek
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
1 budyń waniliowy lub śmietankowy
1/3 szklanki śmietany kremówki
5 łyżek syropu klonowego
5 łyżek syropu klonowego
Do miski włożyć sery, dodać purée z dyni* i zmiksować na jednolitą masę. Dodać budyń, cukier i miksować przez minutę. Dodawać po jednym jajku
Na koniec wlać śmietankę i syrop klonowy, zmiksować do połączenia się składników. Masę serową wylać na spód z ciasteczek.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Na dno piekarnika postawić keksówkę. Zagotować wodę w czajniku. Do keksówki na dnie piekarnika wlać wrzącą wodę z czajnika (2/3 objętości formy). Piec przez 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 140 stopni i piec przez 80 minut. Po całkowitym ostudzeniu obkroić nożem przy brzegach tortownicy i zdjąć obręcz. Wstawić do lodówki i zostawić na noc. Następnego dnia polać karmelem.
*Dynię pokroić na części, usunąć pestki. Położyć na blaszce skórką do dołu i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piec przez około 1 godzinę. Dynię po ostudzeniu docisnąć na sitku lub w dłoniach i zmiksować blenderem na gładki mus. Odmierzyć 2 szklanki.
Polewa:
100 g masła
100 cukru
125 ml śmietany kremówki
1 łyżeczka soli kwiatowej ( fleur de sel)
Masło rozpuścić w garnku z grubym dnem, wsypać cukier i mieszać drewnianą łyżką. Gdy składniki się połączą stopniowo wlewać śmietanę i dodać sól.
jak on wspaniale wygląda! a jak musi smakować :) .... sernik mistrz!
OdpowiedzUsuńzgadzam się z Magdą, wygląda cudownie! a smak pewnie niczego sobie :)
Usuńpiękne zdjęcia! myślę, że smak sernika jest równie obłędny! :) Natalia
OdpowiedzUsuńwygląda prze wspaniale! jaki delikatny!!!
OdpowiedzUsuńCudowny serniczek! Piękny kolor. :)
OdpowiedzUsuńTo dynia moze sie znudzic? ;)
OdpowiedzUsuńSernik wyglada oblednie. I jeszcze ten solony karmel... Poezja!
Sernik zmieszczę zawsze :) wspaniale wygląda!
OdpowiedzUsuńWooow. Wygląda bosko! Muszę go spróbować:))
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
Magda
Wygląda ślicznie i apetycznie ale mam pytanie:
OdpowiedzUsuńSera będzie razem 1,5kg plus dynia i składniki w jakiej tortownicy piekłaś?
Pozdrawiam.
Podawałam - o średnicy 27cm:)
UsuńRzeczywiście podawałaś, sorry nie zauważyłam. Dzięki:)
Usuń