LAoaP is not dead! Żyję i po
najdłuższej przerwie w historii wracam do gotowania i blogowania z nowym
zapałem. Polskiej kuchni nie było na LAoaP jeszcze dłużej niż nowych postów,
dlatego dzisiejsze kluski śląskie wyglądają tutaj niemal egzotycznie. Zrobiłam
je w wydaniu bardzo jesiennym - z sosem z pieczonej dyni oraz szałwią. Wyszły
naprawdę pyszne! Szałwia i szynka smażone były na głębokim tłuszczu, dlatego są
chrupiące jak czipsy i tworzą bardzo ciekawą kombinację z miękkimi kluskami i
kremowym, słodkim sosem. Kluski smakowały wszystkim i przekonały do siebie
nawet kilku sceptyków;)
Kluski śląskie:
1 jajko
7-10 łyżek mąki
ziemniaczanej
sól
Ziemniaki obrać, opłukać. Włożyć do garnka, zalać wodą, dodać sól i zagotować. Gotować do czasu aż będą
miękkie. Odcedzić i od razu zmielić w maszynce lub rozgnieść
tłuczkiem, dokładnie ostudzić. Wyłożyć na stolnicę podsypać mąką
ziemniaczaną, dodać jajko i wsypać 7 łyżek mąki.
Zagnieść gładkie ciasto (w razie potrzeby podsypać 2 - 3 łyżki mąki
ziemniaczanej). Ciasto podzielić na części i formować z nich kulki,
zrobić dziurkę w środku. Zagotować osoloną wodę w garnku. Gdy będzie wrząca
włożyć pierwszą partię klusek gdy wypłyną na powierzchnię, wyłowić je
łyżką cedzakową.
Sos:
1 szklanka pokrojonej dyni (około 250 g)
1 nieduża żółtka papryka
1 pomidor
1/3 szklanki
śmietany kremówki
1/3 szklanki startego
parmezanu
pół łyżeczki cukru
brązowego
szczypta chili
s &p
4-5 plasterków prosciutto
Warzywa upiec w piekarniku
(180 stopni, około 15 minut), wystudzić. Przełożyć do blendera, wsypać
parmezan, cukier i wlać kremówkę, zmiksować na gładką masę i doprawić.
Listki szałwii usmażyć na
głębokim tłuszczu, odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Kluski polać sosem, posypać
szałwią, szynką i parmezanem. Skropić oliwą.
nie ma to jak kluski śląskie :) dziś mama robi! podoba mi się to połączenie z dynią ! :)
OdpowiedzUsuńDobrze, że wróciłaś. :-)
OdpowiedzUsuńPiękny talerz i zdjęcia piękne, takie aromatyczne i apetyczne. Naprawdę :)
OdpowiedzUsuńA dynia gdzie ?
OdpowiedzUsuńpyszne danie, pyszne zdjęcia!
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł na kluski śląskie. A ta dynia to do klusek czy do sosu jednak? Czy jedno i drugie? : Pewnie pomyłka, bo jest wpisana w składnikach na kluski, ale w przepisie już jej nie ma.
OdpowiedzUsuńPomyłka. Dynia w składnikach na sos. Już poprawione.
OdpowiedzUsuń