Powered by Jasper Roberts - Blog

8/01/2013

Gofry z sosem jagodowo-malinowym





Jeden obraz mówi więcej niż tysiąc słów, a dwa zdjęcia z goframi mówią więcej niż dwa tysiące. Przynajmniej taką mam nadzieję, ponieważ dzisiejszy post będzie bardzo krótki. Tegoroczne lato spędzam póki co bardzo pracowicie, ale znajduję też trochę czasu na przyjemności, np. niedawny krótki wyjazd do Gdańska i i pyszne gofry na śniadanie.

3 żółtka
3 białka
jogurt naturalny
łyżka cukru
cukier waniliowy
50 g stopionego masła
szklanka mąki

Żółtka utrzeć z cukrem, wlać jogurt i wystudzone masło. Wsypać mąkę i delikatnie połączyć z ubitą pianą z białek. Z powstałego ciasta smażyć gofry. 

Sos:

maliny, jagody
miód
syrop różany

Składniki połączyć i gotować przez około 5 minut.






4 komentarze:

  1. Ja planuję ucztę gofrową na weekend :) rewelacyjne zdjęcia !
    pozdrawiam
    kami
    noteskulinarnyfiga.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Ojej, moje rodzinne miasto! Az mi cos w sercu drgnelo :)
    A gofrow nie jadlam cale wieki. Trzeba nadrobic, i to szybko!

    OdpowiedzUsuń
  3. O Gdańsk! :)
    A gofry z takim sosem muszą smakować cudnie.
    Pozdrowienia :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Naprawdę gratuluję tak pięknych gofrów. Są w prost cudowne.
    Zapraszam na mojego bloga, zachęcam do oglądania i czekam na Twoją opinię.
    :P:P
    http://nymuffin.blogspot.com/2013/08/waffles-with-raspberry-sauce-gofry-z.html

    Pozdrawiam, NY MUFFIN

    OdpowiedzUsuń