Czy to możliwe żeby od ostatniego pojawienia się bezy na love affair on a plate minęły już (niemal co do dnia!) dwa lata? Jeśli tak, to naprawdę najwyższa pora na jej powrót. Przepis na ciasto z malinami i bezą dostałam od koleżanki i kiedy tylko wyobraziłam sobie ten smak, wiedziałam, że muszę go wykorzystać. Jest bardzo maślane w smaku, owoce doskonale równoważą słodycz bezy i ciasta, a do tego (co dla mnie szczególnie ważne) prezentuje się naprawdę efektownie!
Kruche ciasto:
2 szklanki mąki
4 żółtka
pół szklanki cukru
200 g masła
cukier waniliowy
Składniki zagnieść, ciasto podzielić na dwie części i włożyć do lodówki. Tortownicę o średnicy 20 cm wysmarować masłem, spód wylepić schłodzonym ciastem i podpiec w piekarniku 20 minut w 190 stopniach.
Beza:
4 białka
szklanka cukru
`1/4 szklanki oleju
1 budyń waniliowy lub śmietankowy
+ maliny
Do białek stopniowo dodawać cukier, wsypać budyń i powoli ciągle miksując wlać olej. Na podpieczony i wystudzony spód ciasta wlać masę. Na wierzchu ułożyć maliny. Resztę ciasta zetrzeć na tarce i piec jeszcze 40 minut w 180 stopniach.
Ciasto wygląda smacznie!
OdpowiedzUsuńPrzesłodkie. Dosłownie! :)
OdpowiedzUsuńDlaczego nie podałaś źródła przepisu, przecież on pochodzi z Moich Wypieków.
OdpowiedzUsuń...Tak jak pisałam we wstępie: przepis dostałam od koleżanki. Jeśli tylko znam źródło to podaję. Czy Ty znasz autora każdego przepisu, którego używasz? Podałam źródło takie, jakie znam.
UsuńSprawdziłam, rzeczywiście Moje Wypieki podały przepis na takie ciasto, chociaż przepis jednak trochę się różni. Dla zainteresowanych: http://www.mojewypieki.com/przepis/kruche-ciasto-z-malinami-i-lekka-budyniowa-pianka
Pozdrawiam
Dawno mnie tu nie było, a tu takie cuda!:)) Mniam, Pat! Narobiłaś mi smaka na to ciasto:)
OdpowiedzUsuńPozdrowienia!
Magda
Ciasto wygląda doskonale! Piękna patera .
OdpowiedzUsuńO rany, wygląda obłędnie !
OdpowiedzUsuńbajecznie się prezentuje :)
OdpowiedzUsuńodkryłam to ciasto zeszłego lata i stało się hitem! uwielbiam ♥
OdpowiedzUsuńuwielbiam to ciasto z pianką, jest pyszne!
OdpowiedzUsuńlooks tasty raspberry sweet bites!
OdpowiedzUsuńlovely photographed too....
i hope this is posted in english then....
rewelacyjnie się prezentuje :) oj kawałek Twojego ciasta do mojej popołudniowej kawy idealnie pasowałby :)
OdpowiedzUsuń