Wersji mazurków jest mnóstwo i pewnie każdy przygotowuje je
na swój sposób. Mój jest migdałowy i oprócz zmielonych
migdałów w cieście, udekorowany jest całymi, solonymi i prażonymi migdałami. Kruche
ciasto najlepiej przygotować poprzedniego dnia i zostawić na noc, dzięki czemu
skruszeje.
200 g masła
200 g mąki
50 g mielonych migdałów
80 g cukru pudru
2 żółtka
szczypta soli
Z podanych składników zagnieść ciasto. Formę do pieczenia wysmarować masłem, wylepić ciastem spód i włożyć na godzinę do lodówki. Piec w temperaturze 200 stopni przez 20 minut.
Polewa:
200 g czekolady białej
5 łyżek śmietany kremówki
Prażone solone migdały na wierzch
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub w garnku na bardzo małym ogniu, wlać śmietanę i wymieszać. Migdały pokroić (zostawić kilka całych do dekoracji), rozrzucić na upieczonym cieście, zalać polewą i udekorować resztą migdałów.
Cudny!
OdpowiedzUsuń