Powered by Jasper Roberts - Blog

1/24/2013

Maślane bułeczki z jajkiem sadzonym na szynce i beszamelem









Scones, angielskie maślane bułeczki, najczęściej kojarzą się głównie z ich podstawową wersją, podawaną do herbaty z dżemem, konfiturą lub innymi słodkimi dodatkami. Dlatego kiedy wczoraj dość przewrotnie zapowiedziałam dzisiejszy post na Facebooku, pojawiły się głosy zdziwienia. Jak wiele tradycyjnych i popularnych dań, scones doczekały się licznych ciekawych wariacji, dalej poszerzając apetyczną formułę maślanych angielskich bułeczek. Love Affair on A Plate nowym smakom mówi jak najbardziej "TAK!", dlatego dzisiaj przygotowałam swoje własną, absolutnie apetyczną, sconesową śniadaniową wariację.

PS: Jeśli interesuje Was przepis na stricte tradycyjne scones, zapraszam do mojego poprzedniego posta.


Bułeczki


225 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia

łyżeczka soli
70 g zimnego masła
3/4 szklanki maślanki


Wsypać mąkę do miski, dodać proszek do pieczenia i pokrojone w kostkę masło. Wymieszać mikserem lub szybko zagnieść rękami. Wsypać sól, wlać maślankę, dokładnie wymieszać*. Stolnicę podsypać mąką i wyłożyć ciasto. Rozwałkować na grubość około 2 cm, wyciąć placki za pomocą szklanki. Piec 12-15 minut w piekarniku nagrzanym do wysokiej temperatury (180-200 stopni) lub do zrumienienia bułek.



*ciasto powinno być miękkie i 'luźne'. Jeśli bardzo się będzie kleić do rąk dodać trochę więcej mąki.


Beszamel:

łyżka mąki
łyżka masła
200 ml mleka
pół łyżeczki musztardy dijon
biały pieprz
s&p


W garnku rozpuścić masło, dodać mąkę i zrobić zasmażkę. Wlać powoli mleko stale mieszając. Doprawić musztardą, solą i pieprzem. Gdy sos zgęstnieje zdjąć z ognia.

Plasterki szynki podsmażyć na maśle, wbić jajko. Bułeczki przeciąć, położyć szynkę z jajkiem i polać beszamelem. Posypać szczypiorkiem. Doprawić do smaku.


9 komentarzy:

  1. Daaawno temu próbowałam upiec scones. Niestety wtedy wyszły mi twarde i nie do przełknięcia. Nie pamiętam dlaczego. Miałam wtedy z 12 lat i może ówczsny brak doświadczenia dał się we znaki.
    Twoje są ciekawą reinterpretacją śniadaniowej tradycji. Może i ja się skuszę na kolejną próbę.
    Pozdrawiam serdecznie
    Ania

    OdpowiedzUsuń
  2. No niezbyt lekkostrawne, ale wygląda zachęcająco :)

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzoooo apetyczne śniadanko :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo mi sie ta twoja wariacja podoba! Te scones kojarza mi sie troche z angielskimi muffinami sniadaniowymi (ktore z tym, co powszechnie kojarzy sie z nazwa "muffin", nie maja wiele wspolnego).

    OdpowiedzUsuń
  5. Madzia1/24/2013

    Śliczne śniadanie:) I słusznie, że próbujesz nowych, ciekawych rzeczy! To w gotowaniu jest najfajniejsze:) Bułeczki naprawdę czarujące!:))
    Pozdrawiam:)
    Magda

    OdpowiedzUsuń
  6. cudowne smaki na śniadanie... i te fotki, boskie!

    OdpowiedzUsuń
  7. Anonimowy2/12/2013

    Cudowne i owszem ale przepis niedopracowany!!
    Gdzie są jajka do ciasta? Raczej bez nich nic nie urośnie..

    E.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Keep the faith. Nie do wszystkiego potrzebne są jajka i w tym przepisie nie powinno ich być. Urośnie spokojnie.

      Usuń
  8. Wygląda to baaardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń