Powered by Jasper Roberts - Blog

1/25/2016

Mini pączki z serkiem mascarpone i kardamonową polewą











Co prawda tłusty czwartek jeszcze przed nami, ale dobrze jest przygotować się wcześniej. Mini pączki z serkiem mascarpone robi się naprawdę szybko - to dobry pomysł na deser last minute. Trzeba tylko pamiętać o odpowiedniej temperaturze smażenia - zbyt niska sprawi, że nasiąkną tłuszczem, a w zbyt wysokiej zarumienią się zbyt szybko, lub przypalą, a środek pozostanie surowy. Warto też pamiętać o prostej zasadzie: mini pączków można zjeść więcej!

250 g serka mascarpone
2 żółtka
1 jajko
3 łyżki cukru pudru
1 i 3/4 szklanki mąki
1/2 łyżeczki sody
1/2 łyżeczko proszku do pieczenia

około 1 litra oleju do smażenia
cukier do obtoczenia pączków

Polewa:
sok z połowy cytryny
około 5 łyżek cukru pudru

szczypta kardamonu


Mascarpone wymieszać z żółtkami i jajkiem. Dodać przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę i cukier. Dokładnie wymieszać. Ciasto przełożyć na podsypany mąką blat i formować w dłoniach kulki wielkości orzecha włoskiego. W  garnku rozgrzać olej do temperatury 175ºC. Smażyć pączki około 3 minut z dwóch stron. Usmażone pączki odkładać na papier do odsączenia. Jeszcze ciepłe obtoczyć w drobnym cukrze
Wycisnąć sok z cytryny, dodawać partiami cukier puder i kardamon, mieszać. Jeśli polewa będzie zbyt rzadka wsypać więcej cukru. Lukrem polać pączki.




4 komentarze: