Wyobraź sobie coś, co
smakuje jak niebo. Jest pyszne, słodkie, a w dodatku zdrowe. A teraz wyobraź
sobie, że zaczynasz tym dzień!
Oprócz dobroczynnego wpływu
na organizm, mąka gryczana nadaje również wypiekom charakterystyczny orzechowy posmak. Mogę Was
zapewnić, że w połączeniu z masłem migdałowym takie gofry są absolutnie pyszne!
Użyłam truskawkowego dżemu, ale najlepiej użyć takiego, jaki sami najbardziej
lubicie.
Migdały do przyrządzenia
masła możecie zastąpić orzechami. Wszystkie czynności z przepisu będą wyglądały
dokładnie tak samo.
Masło migdałowe:
200 g migdałów
2 łyżki oleju arachidowego
łyżeczka cynamonu
łyżka miodu
1/2 łyżeczki soli
Migdały uprażyć na
suchej patelni, mieszając od czasu do czasu. Wystudzić. Umieścić w blenderze, wlać olej i miksować przez około 15 minut. Musi powstać gładka, jednolita masa. Na koniec dodać
cynamon, miód i sól, zmiksować ponownie.
3 żółtka
3 białka
150 g mąki gryczanej
3 łyżki cukru trzcinowego
50 g roztopionego masła
250 ml mleka
Żółtka utrzeć z cukrem, wlać mleko i wystudzone masło. Wsypać mąkę i delikatnie połączyć z ubitą pianą z białek. Z powstałego ciasta smażyć gofry.
Karmelizowane banany:
2 banany
łyżeczka masła
łyżka cukru trzcinowego
łyżka miodu
Na patelni rozpuścić masło, wsypać cukier, gdy się rozpuści włożyć przekrojone wzdłuż banany. Karmelizować około 5 minut, aż nabiorą złotej barwy.
Będziemy jeszcze potrzebować:
dżem truskawkowy
miód / syrop klonowy / syrop z agawy
orzechy włoskie
Gofry posmarować masłem migdałowym i dżemem, na wierzchu ułożyć banany, polać miodem i posypać orzechami.
Wyglądają obłędnie! :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie ;)
dziś zrobię :)
OdpowiedzUsuńtakie dodatki na gofrze to marzenie, może jeszcze dodałabym trochę ubitej śmietanki kokosowej, pycha! :)
OdpowiedzUsuńmniam! uwielbiam gofry :)
OdpowiedzUsuń