Powered by Jasper Roberts - Blog

1/21/2016

Bezglutenowe gryczane gofry z masłem migdałowym, dżemem truskawkowym i karmelizowanym bananem










Wyobraź sobie coś, co smakuje jak niebo. Jest pyszne, słodkie, a w dodatku zdrowe. A teraz wyobraź sobie, że zaczynasz tym dzień!
Oprócz dobroczynnego wpływu na organizm, mąka gryczana nadaje również wypiekom charakterystyczny orzechowy posmak. Mogę Was zapewnić, że w połączeniu z masłem migdałowym takie gofry są absolutnie pyszne! Użyłam truskawkowego dżemu, ale najlepiej użyć takiego, jaki sami najbardziej lubicie.

Migdały do przyrządzenia masła możecie zastąpić orzechami. Wszystkie czynności z przepisu będą wyglądały dokładnie tak samo.


Masło migdałowe:

200 g migdałów
2 łyżki oleju arachidowego
łyżeczka cynamonu
łyżka miodu
1/2 łyżeczki soli

Migdały  uprażyć na suchej patelni, mieszając od czasu do czasu. Wystudzić. Umieścić w blenderze, wlać olej i miksować przez około 15 minut. Musi powstać gładka, jednolita masa. Na koniec dodać cynamon, miód i sól, zmiksować ponownie.

Gofry:

3 żółtka
3 białka
150 g mąki gryczanej
3 łyżki cukru trzcinowego
50 g roztopionego masła
250 ml mleka

Żółtka utrzeć z cukrem, wlać mleko i wystudzone masło. Wsypać mąkę i delikatnie połączyć z ubitą pianą z białek. Z powstałego ciasta smażyć gofry. 

Karmelizowane banany:

2 banany
łyżeczka masła
łyżka cukru trzcinowego
łyżka miodu

Na patelni rozpuścić masło, wsypać cukier, gdy się rozpuści włożyć przekrojone wzdłuż banany. Karmelizować około 5 minut, aż nabiorą złotej barwy. 

Będziemy jeszcze potrzebować:

dżem truskawkowy
miód / syrop klonowy / syrop z agawy
orzechy włoskie

Gofry posmarować masłem migdałowym i dżemem, na wierzchu ułożyć banany, polać miodem i posypać orzechami.


4 komentarze:

  1. Wyglądają obłędnie! :)
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. takie dodatki na gofrze to marzenie, może jeszcze dodałabym trochę ubitej śmietanki kokosowej, pycha! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. mniam! uwielbiam gofry :)

    OdpowiedzUsuń