Możecie już przestać szukać
przepisów na świąteczne słodkości - to ciasto ma wszystko, czego potrzebujecie!
:) Cynamon, mak i żurawina to niezbędna trójca świątecznych smaków, a tutaj
łączą się one wyjątkowo efektownie. Dodatkowo ciasto ma w środku zmielone
migdały, a z wierzchu pokryte jest kremem. Spróbujcie koniecznie!
150 g mąki
50 g zmielonych migdałów
szklanka cukru brązowego
200 g masła
3 jajka
2 łyżki maku
1/2 łyżeczki cynamonu
łyżeczka proszku do
pieczenia
1/2 szklanki świeżej
żurawiny
Krem:
250 g serka mascarpone
5 łyżek cukru pudru
sok z mandarynki
płatki migdałowe do
dekoracji
Miękkie masło utrzeć za
pomocą miksera z cukrem. Dodać jajka, dobrze wymieszać. Wsypać mąkę, proszek do
pieczenia, cynamon i mak. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, wlać masę i
wsypać żurawinę. Piec w 180 stopniach przez 45-50 minut.
Mascarpone utrzeć z cukrem i
sokiem na krem i posmarować wystudzone ciasto, posypać płatkami po wierzchu.
Pysznie wyglada :)
OdpowiedzUsuńO kurczę, ideały istnieją :)
OdpowiedzUsuńKocham figurki tej firmy! Bo strzelam, że to schleich? ;)
OdpowiedzUsuńCudne ciasto! Wpadam na kawałek :)
http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Tak, dokładnie! Dzięki, częstuj się ;)
Usuńo rany, jakie piękne!
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo smacznie. Wesołych Świąt !:)
OdpowiedzUsuńDziękuję! wesołych :)
Usuń