Powered by Jasper Roberts - Blog

12/20/2015

Migdałowe ciasto z żurawiną i kremem











Możecie już przestać szukać przepisów na świąteczne słodkości - to ciasto ma wszystko, czego potrzebujecie! :) Cynamon, mak i żurawina to niezbędna trójca świątecznych smaków, a tutaj łączą się one wyjątkowo efektownie. Dodatkowo ciasto ma w środku zmielone migdały, a z wierzchu pokryte jest kremem. Spróbujcie koniecznie!

150 g mąki
50 g zmielonych migdałów
szklanka cukru brązowego
200 g masła
3 jajka
2 łyżki maku
1/2 łyżeczki cynamonu
łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szklanki świeżej żurawiny

Krem:
250 g serka mascarpone
5 łyżek cukru pudru
sok z mandarynki

płatki migdałowe do dekoracji


Miękkie masło utrzeć za pomocą miksera z cukrem. Dodać jajka, dobrze wymieszać. Wsypać mąkę, proszek do pieczenia, cynamon i mak. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, wlać masę i wsypać żurawinę. Piec w 180 stopniach przez 45-50 minut.

Mascarpone utrzeć z cukrem i sokiem na krem i posmarować wystudzone ciasto, posypać płatkami po wierzchu.

7 komentarzy:

  1. O kurczę, ideały istnieją :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kocham figurki tej firmy! Bo strzelam, że to schleich? ;)
    Cudne ciasto! Wpadam na kawałek :)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, dokładnie! Dzięki, częstuj się ;)

      Usuń
  3. o rany, jakie piękne!

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda bardzo smacznie. Wesołych Świąt !:)

    OdpowiedzUsuń