Zanim
wszyscy zajmiemy się Świątecznymi daniami, warto przypomnieć sobie o rozgrzewających
zupach kremach. Dynia to królowa tego rodzaju zup - wypada świetnie w bardzo
różnych kombinacjach. Ze świeżym imbirem, ciecierzycą, chrupiącymi orzechami i
grzankami smakuje doskonale!
około 1 kg dyni ze skórą
1 marchewka
puszka ciecierzycy
1 mała czerwona cebula
świeży imbir (około 2 cm)
tymianek i szałwia
ząbek czosnku
2 szklanki wody
sól
pieprz
oliwa
do podania:
grzanki z serem
orzechy pecan
Dynię pokroić,
usunąć włókna z wnętrza i pestki, obrać ze skóry. Wrzucić na blachę do
pieczenia, dodać pokrojoną marchew. Wlać oliwę, posypać solą. Piec przez 10-15
minut w 180 stopniach, następnie wyjąć z piekarnika, zamieszać i dodać odsączoną
ciecierzycę. Piec jeszcze 10 minut.
W
garnku rozgrzać oliwę, wrzucić pokrojoną cebulę, imbir i czosnek. Po około 5 minutach wlać wodę i
wrzucić upieczone warzywa. Zagotować, zmiksować i doprawić przyprawami.
Podawać
z grzankami i pokruszonymi orzechami. Po wierzchu polać oliwą i posypać
ziołami.
super, w dzisiejszą pluchę byłaby jak znalazł:)
OdpowiedzUsuńWygląda apetycznie ;-)
OdpowiedzUsuń