Powered by Jasper Roberts - Blog

8/14/2015

Puszyste placki kokosowe z serem ricotta






Rano, kiedy upał nie jest jeszcze tak bardzo odczuwalny, dobrze jest zrobić  pyszne, pożywne śniadanie. Placki z serem ricotta na mące kokosowej to dokładnie to, czego dzisiaj było mi trzeba. Są baaaardzo puszyste, miękkie i świetnie komponują się z sezonowymi owocami, miodem, syropem klonowym, albo daktylowym.

2 jajka
200g sera ricotta
4 łyżki cukru pudru
3/4 szklanki mąki kokosowej
pół łyżeczki proszku do pieczenia
pół łyżeczki sody
szczypta soli  
pół szklanki jogurtu


W misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sól i sodę. Do drugiej miski wbić jajka, wlać jogurt, dodać cukier i ricottę. Składniki wymieszać i dodać suche składniki. Ciasto powinno być gęste, w razie konieczności dodać jeszcze trochę mąki. Smażyć na patelni wysmarowanej masłem do momentu, aż placki nabiorą złotego koloru. 



2 komentarze:

  1. Takie puszyste naleśniory lubię najbardziej;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale puchate! Uwielbiam takie :)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń