Rano, kiedy upał nie jest jeszcze tak bardzo odczuwalny,
dobrze jest zrobić pyszne, pożywne śniadanie. Placki z serem ricotta
na mące kokosowej to dokładnie to, czego dzisiaj było mi trzeba. Są baaaardzo
puszyste, miękkie i świetnie komponują się z sezonowymi owocami, miodem,
syropem klonowym, albo daktylowym.
2 jajka
200g sera ricotta
4 łyżki cukru pudru
3/4 szklanki mąki kokosowej
pół łyżeczki proszku do pieczenia
pół łyżeczki sody
szczypta soli
pół szklanki jogurtu
W misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sól i sodę. Do drugiej
miski wbić jajka, wlać jogurt, dodać cukier i ricottę. Składniki wymieszać i
dodać suche składniki. Ciasto powinno być gęste, w razie konieczności dodać jeszcze trochę mąki. Smażyć na patelni wysmarowanej masłem do momentu, aż placki
nabiorą złotego koloru.
Takie puszyste naleśniory lubię najbardziej;)
OdpowiedzUsuńAle puchate! Uwielbiam takie :)
OdpowiedzUsuńhttp://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/