Bardzo lubię pierogi z owocami. Pierwsze miejsce zajmują te z jagodami. Przepis mojej babci.
3 szklanki mąki
3/4 szklanki wrzącej wody
3/4 szklanki wrzącej wody
1/4 szklanki zimnej wody
trochę soli
trochę soli
jagody
cukier
cukier
Mąkę z solą i wrzątkiem wymieszać, przykryć i odstawić na 5 min, wlać zimną wodę, wymieszać, przykryć i odstawić na 15 min. Zagnieść na jednolite i elastyczne ciasto,które musi poleżeć spokojnie przez 10-15 minut. Potem już tylko rozwałkować, wykroić kółka, napełnić nadzieniem, w tym przypadku jagodami i cukrem, zakleić (tylko ładnie, błagam) i wrzucać do gotującej osolonej wody, po 3 min wyjąć.
Świetny przepis! W ogóle nie umiem gotować ale zrobiłem sobie dzisiaj te pierogi i wyszły bardzo smaczne. Bardzo fajny blog! Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńpatrząc na te zdjęcia mam wielką ochotę na pieroga!!
OdpowiedzUsuń