Powered by Jasper Roberts - Blog

7/26/2010

Jagodowe pierogi




Bardzo lubię pierogi z owocami. Pierwsze miejsce zajmują te z jagodami. Przepis mojej babci.


3 szklanki mąki
3/4 szklanki wrzącej wody
1/4 szklanki zimnej wody
trochę soli
jagody
cukier

Mąkę z solą i wrzątkiem wymieszać, przykryć i odstawić na 5 min, wlać zimną wodę, wymieszać, przykryć i odstawić na 15 min. Zagnieść na jednolite i elastyczne ciasto,które musi poleżeć spokojnie przez 10-15 minut. Potem już tylko rozwałkować, wykroić kółka, napełnić nadzieniem, w tym przypadku jagodami i cukrem, zakleić (tylko ładnie, błagam) i wrzucać do gotującej osolonej wody, po 3 min wyjąć.

2 komentarze:

  1. Świetny przepis! W ogóle nie umiem gotować ale zrobiłem sobie dzisiaj te pierogi i wyszły bardzo smaczne. Bardzo fajny blog! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. patrząc na te zdjęcia mam wielką ochotę na pieroga!!

    OdpowiedzUsuń