Powered by Jasper Roberts - Blog

2/02/2015

Czekoladowy pudding chia











Jeśli nie wiecie co zabrać ze sobą w podróż, zabierzcie ze sobą nasionka chia, jak ja. To mój nowy ulubiony superfood! Można je dodać do dowolnej potrawy, ale można też zrobić z nich smaczny deser. Wystarczy zalać nasiona mlekiem (ja użyłam migdałowego) i wstawić do lodówki na noc. Rano znajdziecie tam coś dobrego, o konsystencji kisielo-budyniu/tapioki. Teraz wystarczy dodać czekoladę lub inne słodkie dodatki i deser gotowy!


3 łyżki nasion chia
250 ml mleka migdałowego
1 łyżeczka syropu klonowego
1/2 łyżeczki cynamonu
2 kostki czekolady gorzkiej

banan, orzechy do dekoracji

Nasiona chia zalać mlekiem i odstawić do lodówki na ok.12-24 godzin. Następnie czekoladę rozpuścić z odrobiną masła na bardzo małym ogniu lub w kąpieli wodnej. Połączyć z nasionami, dodać cynamon i syrop klonowy. 


3 komentarze:

  1. cudowny przepis, musimy wypróbować
    i zapraszamy do nas
    blotodlazuchwalych.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. puddingi z dodatkiem chia są niezastąpione!

    OdpowiedzUsuń
  3. Można się zakochać :)

    OdpowiedzUsuń