Jeśli nie wiecie co zabrać ze sobą w podróż,
zabierzcie ze sobą nasionka chia, jak ja. To mój nowy ulubiony superfood! Można
je dodać do dowolnej potrawy, ale można też zrobić z nich smaczny deser.
Wystarczy zalać nasiona mlekiem (ja użyłam migdałowego) i wstawić do lodówki
na noc. Rano znajdziecie tam coś dobrego, o konsystencji kisielo-budyniu/tapioki.
Teraz wystarczy dodać czekoladę lub inne słodkie dodatki i deser gotowy!
3 łyżki nasion chia
250 ml mleka migdałowego
1 łyżeczka syropu klonowego
1/2 łyżeczki cynamonu
2 kostki czekolady gorzkiej
banan, orzechy do dekoracji
Nasiona chia zalać mlekiem i odstawić do lodówki na ok.12-24
godzin. Następnie czekoladę rozpuścić z odrobiną masła na bardzo małym ogniu lub w kąpieli wodnej. Połączyć z nasionami, dodać cynamon i syrop klonowy.
cudowny przepis, musimy wypróbować
OdpowiedzUsuńi zapraszamy do nas
blotodlazuchwalych.blogspot.com
puddingi z dodatkiem chia są niezastąpione!
OdpowiedzUsuńMożna się zakochać :)
OdpowiedzUsuń