Powered by Jasper Roberts - Blog

10/25/2014

Tarta z węgierkami i kruszonką







Wpadłam na chwilę zostawić Wam to ciasto. Śliwki już niedługo się skończą, więc lepiej się ich najeść żeby potem nie tęsknić!  


Ciasto:
2,5 szklanki mąki krupczatki
1 kostka masła
pół szklanki cukru brązowego
2 żółtka
1 łyżka śmietany

Kruszonka:
1 szkl mąki krupczatki
1/4 kostki masła
1/3 szkl cukru brązowego
100 g płatków migdałowych

1 kg węgierek
1 łyżka cynamonu


Zagnieść ciasto i włożyć na godzinę do lodówki. Formę wysmarować masłem, wylepić ciastem. Śliwki przekroić, oprószyć cynamonem i ułożyć na cieście. Kruszonkę posypać po wierzchu. Piec w 180 stopniach przez 40-50 minut.



3 komentarze: