Wpadłam na chwilę zostawić Wam to ciasto. Śliwki już niedługo się skończą, więc lepiej się ich najeść żeby potem nie tęsknić!
Ciasto:
2,5 szklanki mąki krupczatki
1 kostka masła
pół szklanki cukru brązowego
2 żółtka
1 łyżka śmietany
Kruszonka:
1 szkl mąki krupczatki
1/4 kostki masła
1/3 szkl cukru brązowego
100 g płatków migdałowych
1 kg węgierek
1 łyżka cynamonu
Zagnieść ciasto i włożyć na godzinę do lodówki. Formę wysmarować masłem, wylepić ciastem. Śliwki przekroić, oprószyć cynamonem i ułożyć na cieście. Kruszonkę posypać po wierzchu. Piec w 180 stopniach przez 40-50 minut.
Wygląda cudownie! :)
OdpowiedzUsuńWspaniałe ciasto ! :)
OdpowiedzUsuńWygląda wyśmienicie! :)
OdpowiedzUsuńBardzo podobają mi się Twoje zdjęcia!