Powered by Jasper Roberts - Blog

10/30/2014

Dyniowe ciasto z kremem mascarpone i masłem orzechowym










Każdego października miliony niewinnych dyń kończą jako dekoracje przed domami lub sklepami. Jest to wyjątkowo niefortunne biorąc pod uwagę, że lepiej zrobić z nich ciasto. Na przykład takie jak to: z kremem z mascarpone, masłem orzechowym i ananasem. Miałam poczęstować nim wszystkich w pracy, ale zostało zjedzone wcześniej, dlatego nie będę tu pisała jak wspaniale smakowało. 


Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę, stopniowo dolewać olej. Startą dynię odsączyć na sitku i dodać do masy. Wsypać obie mąki, proszek, sodę, cynamon, rozdrobnione orzechy i migdały. Wymieszać łyżką i wylać do formy. Piec 50 minut w 170 stopniach. Po wystudzeniu przekroić na dwie części. Spód posmarować połową kremu, przykryć górną częścią i posmarować resztą polewy. Posypać płatkami migdałowymi. 

Krem:
250g mascarpone
250g serka philadelphia
6 łyżek cukru pudru
3 łyżki masła orzechowego
3 plastry ananasa

Sery utrzeć z cukrem pudrem, dodać masło i pokrojonego na drobne kawałki ananasa.

6 komentarzy:

  1. Widzę, że masło orzechowe i przepadam! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. takie połączenie jest idealne :) lubię również w wersji z ciastem marchewkowym

    OdpowiedzUsuń
  3. Mmm, wygląda wspaniale :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wow, to ciasto wygląda wspaniale! *.*
    Bardzo ładne, klimatyczne zdjęcia! :)
    Podoba mi się tu.

    OdpowiedzUsuń
  5. Piękne ciasto i jak ładnie napisany przepis :)
    Pozdrowienia

    OdpowiedzUsuń
  6. Super ciacho! Ta masa musi być przepyszna :)

    www.zakochana-babeczka.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń