Powered by Jasper Roberts - Blog

3/20/2013

Zapiekane jajka z łososiem, porem i parmezanem











Dawno już mnie tutaj nie było, ale wracam na wiosnę - no, przynajmniej kalendarzową. Długa tegoroczna zima zaczyna już trochę doskwierać.
Dzisiejsze danie to oeufs en cocotte - zapiekane jajka o bardzo eleganckiej nazwie;) Przygotowałam je po przeszukaniu lodówki i wybraniu tego, na co najbardziej miałam ochotę, dlatego Was również zapraszam do modyfikowania przepisu wedle upodobań.


jajka
łosoś wędzony
1 nieduży por
świeżo starty parmezan
śmietana 18%
s&p



Pora dokładnie umyć, pokroić i podsmażyć na patelni. Żaroodporne foremki wysmarować masłem, wbić jajko, dodać śmietanę, łososia i pory. Doprawić solą i pieprzem, posypać parmezanem. Piec w 180 stopniach przez 10 minut.


9 komentarzy:

  1. Pięknie wyglądają. Spróbuję!

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak ja lubie tak przygotowane jajka! Idealne na weekendowe sniadanie.

    OdpowiedzUsuń
  3. kokilka samych pyszności!:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo ładnie wyglądają. :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam, w różnych wersjach :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Zacna propozycja śniadaniowa. Oj chętnie zrobię.

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo wiosennie i z jajem - mam nadzieję, że odczaruje to zimową aurę ;) P.S. Moje blogowanie również w stanie snu zimowego ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Pięknie tu :) No i jajka pierwsza klasa !

    OdpowiedzUsuń
  9. Prezentuje sie naprawde ładnie. Taka przystawka lub przekaski na spotkanie z przyjaciolmi. Polecam jako dodatek do dan glownych. Zrobione zakupy, online tylko korzystam z przepisu na takie cudo :)

    OdpowiedzUsuń