Powered by Jasper Roberts - Blog

4/21/2015

Dorada pieczona w papilotach z ziołami








Mimo, że bardzo je lubię, już dawno nie pojawiały się tutaj ryby. Jem je często, ale na bloga nie trafiały, dlatego dzisiaj czas na ich wielki powrót. Nie ma nic zdrowszego niż ryba pieczona w papilotach - nie trzeba jej smażyć, więc używa się bardzo niewiele tłuszczu. Dodatkowo, papilot sprawia, że wszystkie ziołowe aromaty przenikają się ze sobą, tworząc baaardzo bogaty smak.

świeża dorada (wypatroszona)
1 cytryna
1 limonka
świeży tymianek
świeży rozmaryn
pieprz
sól morska
2 ząbki czosnku
oliwa z oliwek

Ryby umyć na zewnątrz i w środku. Osuszyć  ręcznikiem papierowym.
Cytryny wyszorować lub sparzyć. Pół cytryny i limonki pokroić na cienkie plastry. Rybę połóżyć na dużym kawałku papieru (tak dużym, by można ją było potem w niego zawinąć). Lekko posólić i popieprzyć (także w środku). Do środka włóżyć kawałki cytryny i limonki, ząbki czosnku, gałązki rozmarynu  tymianku.
Na rybie połóż po 3-4 plasterki cytryny i polać odrobiną oliwy z oliwek.
Ryby zawińąć w papier, związać jego końce.

Ułóżyć na blasze i wstawić do gorącego piekarnika. Piec w 180 stopniach przez 40 minut. 


4/01/2015

Wielkanocna babka cytrynowa parzona






Do Wielkanocy już coraz bliżej. Mam dla Was sprawdzony przepis na babkę, która zawsze wychodzi i nie da się jej zepsuć! Moja jest cytrynowa,ale jeśli chcecie inny smak to po prostu zastąpcie sok z cytryny innym dodatkiem. Fajnie komponuje się z żurawiną, migdałami albo szafranem. Zamiast cukru pudru świetnie sprawdzi się polewa z solonego karmelu. Zachęcam do ekperymentowania z tym przepisem i próbowania różnych wersji - babki dają duże pole do popisu :)!


1 szklanka mąki pszennej
¾ szklanki cukru brązowego
¾ szklanki mąki orkiszowej
4 jajka
2 łyżki gęstego jogurtu lub maślanki
200 g masła
sok i skórka z cytryny
1 laska wanilii
2 łyżeczki proszku do pieczenia


Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę, wsypać mąki, proszek do pieczenia, ziarenka wanilii, wlać sok z cytryny. Masło rozpuścić i gorące wlewać powoli do masy ciągle miksując. Na końcu dodać jogurt i skórkę z cytryny. Ciasto przelać do foremki i piec 45-50 minut w 180 stopniach. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.