2 piersi z kurczaka
szczypta chili, kolendry mielonej, imbiru i słodkiej papryki
sól
Sos:
1 duży granat lub 2 małe
1 czerwona cebula
1 limonka
1 łyżka miodu
1 łyżka sosu sojowego
1 ząbek czosnku
2 łyżki czerwonego octu winnego
1 opakowanie kuskusa
kilka orzechów włoskich
świeża kolendra (opcjonalnie)
Piersi kurczaka oczyścić, opłukać, osuszyć i pokroić na podłużne paski. Posolić i doprawić przyprawami. Na patelnię grillową wlać oliwę i dobrze rozgrzać. Kurczaka nadziewać zwijając w harmonijkę na patyczki do szaszłyków. Smażyć z obu stron około 5-7 minut. Pod koniec smażenia podlać sosem z granatów.
Przygotować sos: granata przekroić na
pół, wycisnąć z niego sok (zostawić kilka ziarenek do kuskusa i dekoracji) włożyć do rondelka
razem z pokrojonym czosnkiem i cebulą. Wlać ocet, sok z limonki, sos sojowy.
Wymieszać i doprowadzić do wrzenia. Gotować przez około 5 minut, aż sos
zgęstnieje i osiągnie konsystencję syropu, doprawić miodem i solą, ewentualnie pieprzem lub chili.
Kuskus przygotować według instrukcji na opakowaniu. Dodać pokrojone orzechy, pestki granatu i kolendrę. Położyc szaszłyki i polać sosem.