Powered by Jasper Roberts - Blog

1/12/2015

Mini galette des rois







Miały być faworki, miały być pączki... ale ostatecznie zdecydowałam się na inny tradycyjny, karnawałowy przysmak! Co prawda we Francji galette des rois przyrządza się już na święto Trzech Króli, jednak robione są jeszcze potem przez conajmniej miesiąc. I nie ma w tym nic dziwnego - od tego pysznego, migdałowo-rumowego smaku można się uzależnić. Przepis pochodzi od Davida Lebovitza, którego baaardzo lubię!

Nadzienie:
100 g zmielonych migdałów
100 g masła
100 g cukru
2 jajka
2 łyżeczki rumu
starta skórka z pomarańczy

1 opakowanie ciasta francuskiego 

Glazura:
1 żółtko
1 łyżeczka mleka


Migdały, jajka cukier i masło zmiksować w blenderze na gładki krem. Dodać skórkę i rum. Włożyć do lodówki na około godzinę.
Z ciasta francuskiego za pomocą miseczki lub szklanki wyciąć kółka. Na połowę z nich nałożyć migdałowy krem, zostawiając około 1 cm od brzegu. Brzegi ciasta wysmarować odrobiną wody i zlepić drugim krążkiem ciasta. Na wierzchu ostrzem noża narysować wzorek nie przecinając ciasta, a w środku zrobić dziurkę.
Wierzch posmarować równomiernie glazurą i piec w 180 stopniach przez 20 minut do momentu, aż ciasto się zrumieni.