Mimo, że udane sałatki są
naprawdę świetne, kojarzą się chyba najczęściej z dietą, drogą do utrzymania
lub osiągnięcia ładnej sylwetki, a rzadziej z pełnym, apetycznym daniem.
Dzisiejsza sałatka raczej na pewno nie może być uznana za dietetyczną - ma sos
serowy i pyszny pieczony boczek. I smakuje fantastycznie.
plasterki boczku wędzonego
rukola
rzodkiewki
jajka
szczypiorek
Sos serowy:
250 ml jogurtu naturalnego
ząbek czosnku
parmezan
1 trójkąt serka topionego śmietankowego
s&p
Ziemniaki umyć, pokroić i piec w temperaturze 180 stopni przez 30 minut. Boczek wyłożyć na papier do pieczenia i na 15 minut przed wyjęciem ziemniaków piec razem.
Przygotować sos: składniki podgrzać do momentu aż sery się rozpuszczą, doprawić solą, pieprzem i dodać czosnek.
Przed podaniem przygotować jajka. Do gotującej wody wlać łyżeczkę octu winnego, wrzucić delikatnie jajko. Gotować 1,5 minuty.
Wszystkie składniki sałatki ułożyć na talerzu, polać sosem i podawać z jajkiem posypanym szczypiorkiem.