Powered by Jasper Roberts - Blog

4/01/2014

Sałatka z pieczonymi ziemniakami, boczkiem i jajkiem w koszulce





Mimo, że udane sałatki są naprawdę świetne, kojarzą się chyba najczęściej z dietą, drogą do utrzymania lub osiągnięcia ładnej sylwetki, a rzadziej z pełnym, apetycznym daniem. Dzisiejsza sałatka raczej na pewno nie może być uznana za dietetyczną - ma sos serowy i pyszny pieczony boczek. I smakuje fantastycznie.

4-5 młodych ziemniaków
plasterki boczku wędzonego
rukola
rzodkiewki
jajka
szczypiorek

Sos serowy:
250 ml jogurtu naturalnego
ząbek czosnku
parmezan
1 trójkąt serka topionego śmietankowego
s&p

Ziemniaki umyć, pokroić i piec w temperaturze 180 stopni przez 30 minut. Boczek wyłożyć na papier do pieczenia i na 15 minut przed wyjęciem ziemniaków piec razem. 
Przygotować sos: składniki podgrzać do momentu aż sery się rozpuszczą, doprawić solą, pieprzem i dodać czosnek.
Przed podaniem przygotować jajka. Do gotującej wody wlać łyżeczkę octu winnego, wrzucić delikatnie jajko. Gotować 1,5 minuty. 
Wszystkie składniki sałatki ułożyć na talerzu, polać sosem i podawać z jajkiem posypanym szczypiorkiem.


tutaj szczegółowy przepis na idealne jajko.