Powered by Jasper Roberts - Blog

2/16/2013

Makaron carbonara z pancettą i pistacjami







Każdemu czasem zdarza się mieć ochotę na coś, co zwykle odstrasza nas ilością kalorii. Tak właśnie było dzisiaj ze mną i makaronem carbonara z boczkiem i prawdziwą toną parmezanu, który widzicie powyżej. Robi się go naprawdę szybko - tak szybko, że będzie gotowy zanim zaczniemy się zastanawiać czy to na pewno dobry pomysł. Odpowiedź brzmi jednak "Dobry!" - jego smak jest tego warty.

ulubiony makaron
100 g pancetty lub wędzonego boczku
4 żółtka
250 ml śmietany kremówki
pół szklanki startego parmezanu
pół szklanki pistacji
1 szalotka
p&s


Pancettę i szalotkę usmażyć na oliwie. W misce połączyć żółtka ze śmietaną, doprawić solą i pieprzem. Makaron ugotować wg instrukcji na opakowaniu, odcedzić i wrzucić do patelni, wymieszać z boczkiem i szalotką wlać masę śmietanową, dodać parmezan. Mieszać na małym ogniu lub całkowicie go wyłączyć. Trzeba uważać aby żółtka się nie ścięły i nie powstała jajecznica... Na koniec posypać pokruszonymi pistacjami i rzucić obficie parmezanem na wierzch.





2/04/2013

Iles flottantes / pływające wyspy







W Polsce podobny deser często nazywa się Zupą Nic. W mojej rodzinie zawsze był popularny - kiedy moja mama była mała, babcia robiła jej właśnie taką zupę nic. Sam deser pochodzi z Francji, ale jest bardzo popularny w całej Europie. Żeby urozmaicić konsystencję ("żeby coś chrupało") dodałam trochę migdałów i pokruszonych ciasteczek czekoladowych.

Krem:
4 żółtka
50 g cukru
laska wanilii
500 ml śmietany kremówki

Wyspy:
4 białka
3 łyżki cukru
szczypta soli

płatki migdałowe
ciastka

Żółtka wymieszać z cukrem. Do garnka wlać kremówkę, przekroić laskę wanilii na pół i zeskrobać ziarna, wrzucić do śmietany. Doprowadzić do wrzenia cały czas mieszając. Gdy śmietana zacznie się gotować, zdjąć z ognia, chwilę odczekać i dodać żółtka z cukrem. Umieścić ponownie na ogniu, mieszać do momentu aż sos zgęstnieje. Włożyć do lodówki.
Białka ubić z cukrem i solą na sztywną pianę. W garnku zagotować wodę i za pomocą łyżki uformować kule i delikatnie kłaść na wodzie. Gotować około 2 minut z obydwu stron. Układać wyspy na schłodzonym kremie, posypać migdałami i pokruszonymi ciastkami.