Powered by Jasper Roberts - Blog

6/14/2012

Azjatycka sałatka z kurczakiem i ananasem Billa Grangera



 



Jakiś czas temu kupiłam książkę Billa Grangera "Bill's everyday asian" i jest to zdecydowanie zakup, z którego jestem zadowolona. Ładnie wydana, mnóstwo świetnych zdjęć, a niemal na co drugiej stronie przepis, który koniecznie trzeba wypróbować. Książka jest bardzo inspirująca i dzisiejszy przepis pochodzi właśnie z niej.  Możliwe, że w przyszłości pojawią się tutaj kolejne posty z daniami z "Bill's Everyday Asian"

sałata lodowa
pół świeżego ananasa
pierś z kurczaka

Marynata:

2 ząbki czosnku
łyżka cukru brązowego
2 łyżki sosu rybnego
2 łyżki soku z limonki
łyżka kurkumy
3 łyżki oleju (ja dałam z orzeszków ziemnych)
garść liści bazylii
 pieprz

Posypka:
ogórek
świeża papryczka chilli
łyżka sosu rybnego
łyżka cukru
3 łyżki soku z limonki
100 g orzechów nerkowca (wcześniej zrumienionych na suchej patelni)

Wszystkie składniki marynaty wymierzać w misce, dodać kurczaka i odstawić na 15 minut. Smażyć (najlepiej na patelni grillowej) przez około 10 minut. Porwać liście sałaty, pokroić ananasa i położyć kurczaka. Podawać z posypką orzechowo-ogórkową.



6/02/2012

Orzechowa tarta z mascarpone i truskawkami





Pyszna letnia orzechowa tarta z mascarpone i truskawkami, wymyślona i przyrządzona zupełnie spontanicznie. Chociaż pogoda w ostatnich dniach nikomu chyba nie sprawiała przyjemności, taka tarta pozwoli od razu o tym zapomnieć.
Przy okazji: zapraszam do obejrzenia mojej nowej strony internetowej www.patography.pl, na której będą pojawiać się wyłącznie moje jedzeniowe zdjęcia:)


Kruche ciasto z tego przepisu + 50 g orzechów włoskich zmielonych w blenderze.

Nadzienie:

100 ml śmietany kremówki
100g serka mascarpone
2 łyżki cukru pudru
50 g białej czekolady

truskawki

Z podanych składników zagnieść ciasto, wylepić formę do tarty.Włożyć do lodówki na godzinę. Piec przez 20 minut w 200 stopniach. W miedzy czasie, przygotować nadzienie. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, wystudzić. Śmietanę ubić na puszystą masę, dodać mascarpone, cukier i czekoladę. Masę wylać na upieczony i wystudzony spód. Na wierzchu ułożyć truskawki.