Powered by Jasper Roberts - Blog

5/08/2012

Szparagowy krem z jajkami w koszulkach









Moja miłość do szparagów udokumentowana jest niemal tak dobrze jak do mleka kokosowego, dlatego naturalnie nie mogłam się już ich doczekać. Nie ma nic lepszego od klasycznych szparagów z masłem, solą i pieprzem, ale dziś postanowiłam przyrządzić z nich zupę. Jajko w koszulce i tost pasują do niej doskonale, tworząc razem naprawdę ładnie wyglądający i smaczny obiad.

500 g zielonych szparagów
300 ml bulionu warzywnego
1 marchewka
1 nieduża cebula
3 łyżki śmietany kremówki
p&s
jajka
chleb

W garnku na oliwie podsmażyć pokrojoną cebulę i marchew. Usunąć zdrewniałe końcówki ze szparagów. Wlać bulion do garnka i wrzucić szparagi. Gotować do momentu aż szparagi będą miękkie. Zmiksować, doprawić solą i pieprzem, wlać śmietanę. W między czasie do gotującej się wody wbić jajka. Po około 2 minutach wyjąć i podawać z grzankami.